Italija: Državnim novcem spasavaju banke | Ekonomist

Italija: Državnim novcem spasavaju banke

Italijanska vlada odobrila je državni paket pomoći za treću najveću banku u zemlji, Monte dei Paski di Sijena, javlja britanski javni servis BBC.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni je izjavio da je njegova vlada odobrila sredstva u visini od 20 milijardi evra za pružanje pomoći posrnulom domaćem bankarskom sektoru.

Ovakva odluka vlade je uslijedila nakon što banka Monte dei Paski nije uspela da prikupi pet milijardi evra od privatnih investitora, zbog čega je najavila da će tražiti “injekciju” kapitala od države kako bi ostala likvidna.

Prema novim propisima EU o spasavanju banaka, spasilačkim paketom pomoći je predviđena prisilna konverzija kasnije emtiovanih (mlađih) obveznica banke u akcije.

Ova intervencija će, kako je rekao italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padoan, garantovati banci Monte Paski potreban kapital, što će joj omogućiti da nastavi sa svojim poslovnim planom, koji treba da odobre evropske vlasti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top