Istraživanje: Za pun rezervoar radimo tri dana - Ekonomist

Istraživanje: Za pun rezervoar radimo tri dana

Građani Crne Gore sa prosječnom zaradom od oko 480 eura za pun rezervoar u svom automobilu (oko 50 litara) moraju da rade minimum tri dana. U zavisnosti od vrste goriva koje sipaju u svoja vozila crnogorski vozači rezervoar moraju da izdvoje od 59,5 do 69 eura, pišu Dnevne novine.

Cijene benzina od danas su više. Litar BMB 98 toči se po litru za 1,38 eura, dok litar BMB 95 košta 1,34 eura. Sa druge strane, cijena eurodizela ostale su iste. Takođe, nijesu mijenjane ni cijene lož ulja, što znači da litar u veleprodaji košta 1,17 eura, a za grijanje 0,89 eura.

Ako uzmemo u obzir cijene naftnih derivata koje su od danas na snazi, naši građani sa prosječnom platom i osmočasovnim radnim vremenom moraće da izdvoje 69 eura za pun rezervoar BMB 98, zatim 67 eura ako u vozilo toče BMB 95 i 59,5 eura za automobile koji koriste eurodizel. S obzirom da u prosjeku crnogorski građani za sat zarade 2,7 eura, da bi napunili pun rezervoar moraju da rade puna tri dana. Prevedeno u sate za rezervoar benzina morali bismo da radimo 25 časova neprekidno, a oko 23 časa za 50 litara eurodizela.

Cijene goriva razlikuju se od države do države. Ukoliko uporedimo cijene naftnih derivata sa prosječnom zaradom po satu, u najboljem položaju od država regiona nalazi se Slovenija. Građani ove države po satu zarađuju 15,6 eura, pa za pun rezervoar benzina moraju da rade nešto više od četiri časa, ili skoro četiri sata kada je u pitanju eurodizel.

Na drugom mjestu je Hrvatska čiji građani toče najskuplje gorivo od svih država regiona. Ipak, s obzirom da je radni sat prosječno Hrvati zarade 9,4 eura, za pune rezervoar beznina moraju raditi jedan dan, odnosno šest i po sati za 50 litara eurodizela.

U Bosni i Hercegovini litar benzina košta 1,15 eura, dok je dizel 1,07 eura. Posmatrajući ovo kroz cijene radnog sata (2,4 eura), građani Bosne i Hercegovine skoro identično kao i Crngoorci moraju tri dana da rade za rezervoar benzina. Međutim, da bi natočili pun rezervoar eurodizela vozači u BiH moraju da rade 22 sata neprekidno.

Tri i po dana rade Srbijanci za rezervoar benzina, a skoro četiri dana za 50 litara dizela.

Od država bivše Jugoslavije, najmanja satnica je u Makedoniji čiji građani za osam sata zarade u prosjeku 16 eura. Cijene goriva, među-

tim, znatno su niže od ostalih država SFRJ. Litar BMB 98 u Makedoniji je 1,17 eura, dok je dizel ubjedljivo najniži (o,93 eura). I pored jako

niskih cijena goriva, Makedonci za rezervoar dizela rade tri dana, dok im je skroro 30 sati rada potrebno za rezervoar eurodizela.

Izvor: CDM
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top