Istraživanje: Evropsko smeće skriva milijardu dolara u aluminijumu, bakru i zlatu | Ekonomist

Istraživanje: Evropsko smeće skriva milijardu dolara u aluminijumu, bakru i zlatu

Nučnici su završili prvu studiju o dragocjenom materijalu koji se nalazi na velikim deponijima smeća i na otpadu širom Evrope u sklopu projekta ProSUM koji se sprovodi na nivou Evropske unije.

Cilj projekta ProSUM je utvrditi inovativne mogućnosti za upotrebu sekundarnih izvora kritičnih sirovina (KS) u reciklažnoj industriji te ukazati na mjesta na kojima se nalaze aluminijum, bakar i zlato u vrijednosti od više milijardi dolara.

Konzorcijum 17 partnera, koji predstavljaju istraživačke institute, geološke institute i industriju, u srijedu je pokrenuo internetsku bazu podataka o “urbanim rudnicima” na kojoj su detaljno navedene dragocjene sirovine skrivene u odbačenim akumulatorima i baterijama, u elektroničkim uređajima ili na otpadima vozila širom Evrope.

Grupa, koja uključuje i Univerzitet UN-a, navodi da su bogat izvor spomenutih sirovina savremena vozila, a među njima su litijum iz električnih automobila te čelik i magnezijum. Ističe da je u pametnim telefonima koncentracija zlata 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi.

Projektom ProSUM uspostavljena je evropska mreža znanja o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina koje su od vitalnog značaja za današnje visoko tehnološko društvo. Svrha projekta je koordinirati i prikupiti podatke o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina te uporediti karte zaliha iz “urbanih rudnika”. Projekat se finansira iz programa Obzor 2020 (Horizon 2020) Evropske unije za istraživanje i inovacije u razdoblju od 2014. do 2020.


 

Izvor: Lider/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top