Istorijska odluka: Kraj rata između dvije Koreje | Ekonomist

Istorijska odluka: Kraj rata između dvije Koreje

Predsjednici Južne i Sjeverne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un postigili su istorijski dogovor o denuklearizaciji i prestanku rata.

U zajedničkom saopštenju se navodi da “neće biti više rata na Korejskom poluostrvu i da je počela nova era mira”. Takođe, navodi se da su se dvojica lidera dogovorila da počnu da rade na potpunoj denuklearizaciji na poluostrvu.

“Hajde da ispunimo očekivanja ljudi i napravimo bolji svijet. Obećavam da ćemo biti sve bolji u budućnosti”, rekao je Kim Džong Un.

Kako javljaju agencije, planirano je da se mirovni sporazum zvanično potpiše do kraja godine.

Dvojica lidera saglasila su se poslije sastanka u demilitarizvanoj zoni koja dijeli Severnu i Južnu Koreju da će se zalagati za “trostruke” pregovore sa SAD i “četvorostruke” progovore sa Kinom na postizanju konačnog mira.

Dvije Koreje saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje dogovorili su se da otvore kancelariju za komunikaciju u sjevernokorejskom gradu Kesong i omoguće privremeno spajanje porodica razdvojenih u ratu od 1950. do 1953.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Južne Koreje Mun Džae na jesen posjetiti Pjiongjang.

Dvije Koreje su dogovorile da će pojačati civilnu razmenu i založili su se za zajedničko učešće na sportskim i kulturnim manifestacijama.

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Severne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, sve vrijeme držeći se za ruke.

Kim i Mun preskaču granicu

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.

“Nova istorija počinje sada”, rekao je lider Sjeverne Koreje, a čak se i našalio rekavši “nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam donijeli”.

Po završetku prve runde razgovora, kako se navodi, Kim i Mun su imali odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno sejvernokorejskom lideru servirano švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Dvojica lidera su zatim zasadila drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol “mira i prosperiteta”, nakon čega su zalili drvo vodom donijetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a poslije toga su prošetali pred početak pregovora na kojima je potpisan sporazum.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top