Isplati li se uložiti u akcije Facebooka? | Ekonomist

Isplati li se uložiti u akcije Facebooka?

Zadnjih nekoliko godina jedna od najpopularnijih akcija za investiranje je dionica Facebook-a – najpopularnije društvene mreže na svijetu. Od izlistavanja akcija Facebook-a na berzi sredinom 2012. godine, cijena je porasla gotovo 100%, s početnih 38 na sadašnjih 75 dolara po dionici.

Po sadašnjoj cijeni akcije vrijednost kompanije iznosi oko 210 milijardi dolara što znači da se Facebook trenutno nalazi među 25 najvrijednijih kompanija na svijetu. Investitori u akcije smatraju da se i dalje isplati držati i kupovati akcije Facebook-a jer će prihodi i profit kompanije u budućnosti rasti i opravdati sadašnju cijenu. Argument koji ide u prilog tome je sve veći broj korisnika Facebook-a, kojih trenutno ima oko 1,23 milijarde. Budući da je Internet sve dostupniji i u nerazvijenijim dijelovima svijeta, može se očekivati da će taj broj korisnika i dalje naglo rasti.

S druge strane, sve je više onih koji smatraju da to nije realna vrijednost, tj. da je ta akcija trenutno značajno precijenjena. Glavni argument za takav stav je poređenje cijene akcije i profita koje Facebook ostvaruje. Po sadašnjoj cijeni investitori su za svaki 1 dolar profita kojeg Facebook ostvari spremni platiti čak 70 dolara što je mnogo više od iznosa koji su spremni platiti za 1 dolar profita ostalih američkih kompanija. Prosječni P/E odnos akcija u sastavu SP500 indeksa trenutno iznosi 19,6.

Drugi argument koji ističu protivnici ulaganja u akcije Facebook-a je činjenica da broj korisnika Twitter-a i LinkedIn-a – glavnih Facebook-ovih konkurenata – raste mnogo brže nego broj korisnika Facebook-a. Također, postoji i mogućnost da će se pojaviti još konkurenata koji će preko noći promijeniti odnos snaga na tržištu društvenih mreža.

Dodatni argument za izbjegavanje kupovanja akcija Facebook-a su često ishitrene poslovne odluke uprave Facebooka, koja troši milijarde dolara na preuzimanje drugih kompanija koje ne ostvaruju (dovoljan) profit. Najpoznatija takva preuzimanja bila su kupovina Instagrama za milijardu dolara i WhatsAppa za čak 19 milijardi dolara.

Osim toga, broj onih koji napuštaju Facebook posljednjih godina značajno je porastao. Razlozi koje bivši korisnici navode su sve češći slučajevi hakiranja profila te sve više reklama koje iskaču na profilima korisnika.

MTradingu smatra da će na duži rok cijena akcije Facebooka vjerovatno još rasti, no možda nije mudro kupiti je sada. Američke akcije se trenutno nalaze na rekordno visokom nivou pa postoji velika vjerovatnoća da će uskoro doći do korekcije prema dolje od 5 do 10 procenata.

Investitori koji nisu skloni riziku mogu pričekati korekciju i kupiti željene akcije po mnogo povoljnijoj cijeni od trenutne, a oni koji su skloniji riziku mogu dobro profitirati i na padanju cijene. Ostvarivanje profita na padanju cijene finansijskog instrumenta u finansijskom žargonu naziva se short selling i na finansijskim tržištima u razvijenim zemljama popularno je već decenijima. Veliki i mali investitori iz našeg regiona short selling mogu raditi na CFD-ovima na američke akcije koje u ponudi ima sve veći broj online brokera.

Analizu pripremio: MTrading

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top