Island ukida kontrole kapitala | Ekonomist

Island ukida kontrole kapitala

Ministarstvo finansija Islanda saopštilo je da će ukinuti preostale kontrole kapitala, koje su bile na snazi od finansijske krize 2008. godine. Vlada Islanda pokrenula je smanjenje kontrola kapitala prošle godine, ukidajući određena ograničenja za lokalno stanovništvo.

Island je bila jedna od država teško pogođenih finansijskim slomom, što je natjeralo vladu da preduzme drastične mjere, kao što su prekid pregovora s EU, nacionalizacija banaka, zabrana prenosa kapitala u inostranstvo i devalvacija nacionalne valute.

Promjene, koje će stupiti na snagu u utorak, odnose se na fizička lica, kompanije i penzijske fondove. Ministar finansija Islanda Benedikt Johaneson izjavio je da je “pažljivi i umjereni pristup Islanda ukidanju kotrola kapitala isplaniran i odobren uz domaću i međunarodnu podršku”.

“Kao rezultat ovih strukturnih planova, naša diversifikovana ekonomija je veća nego ikad i očekujemo nastavak snažnog rasta u narednom periodu”, dodao je Johaneson.

Inače, islandske mjere kontrole kapitala urodile su plodom, tako da je od finansijskog kraha ekonomija Islanda doživjela oporavak, praćen turističkim bumom – skoro dva miliona ljudi posjetilo je Island prošle godine, 40 procenata više nego 2015. godine. To je rezultiralo ekonomskim rastom od 7.2 procenta u 2016. godini.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top