Island povukao kandidaturu za EU | Ekonomist

Island povukao kandidaturu za EU

Proces evrointegracija Islanda pokrenut 2009. godine okončan je tako što je ova zemlja povukla svoju kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar inostranih poslova Gunnar Bragi Sveinsson je tu odluku saopštio Letoniji, predsJedavajućoj EU, koja je informisala Evropsku komisiju. Interesi Islanda su ispunjeniji izvan Unije, piše ministarstvo na svojoj internet stranici.

Vlada lijevog centra je predala kandidaturu u doba kada je teška finansijska kriza poljuljala povjerenje građana u njihove institucije i izazvala želju za pridruživanjem eurozoni, jer je vrijednost krune padala.

Ali, ostaje pitanje kako savladati jaz između Brisela i Rejkjavika o ribolovnim kvotama, osnovi islandske ekonomije. Ta tema nikada nije načeta u pregovorima između juna 2011. i januara 2013.

Čim je stupila na vlast u aprilu 2013, stranka desnog centra je okončala razgovore. Stranka napretka premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona se žestoko protivi EU, dok je Nezavisna stranka pokušala da nametne ideju referenduma, do kojeg nije došlo.

Island ističe da želi bliske odnose i saradnju s EU, s kojom je povezan preko Evropske organizacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i schengenske konvencije koja omogućuje slobodan promet osoba.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top