Island ,,odledio" kapital | Ekonomist

Island ,,odledio” kapital

Vlada Islanda je pokrenula program namijenjen ukidanju kontrola kapitala, mjere uvedene po izbijanju finansijske krize 2008. da bi se stabilizovala ekonomija.

Kontrole kapitala ograničavale su priliv novca u zemlju i odliv iz nje tokom krize, kada su tri najveće islandske banke bankrotirale, prenosi agencija Frans pres.

Posljednjih godina, međutim, kontrole su otežavale funkcionisanje islandskih kompanija u inostranstvu i učinile zemlju manje privlačnom inostranim investitorima. Vlada lijevog centra, koja je došla na vlast 2013, obećala je da će omogućiti slobodan tok kapitala i garantovati za stabilnost ekonomije.

Ona je poručila da će postojati određeni uslovi za investitore koji budu željeli da prodaju svoja sredstva.

“Ukidanje kontrola kapitala uticaće na svakodnevni život građana”, rekao je premijer Islanda Sigmuntur Tavid Kunlohson.

Stranci na Islandu drže kapital vrijedan oko osam milijardi eura, a bez kontrole kapitala, oni bi vjerovatno pokušali da prodaju svoja sredstva ubrzo po izbijanju krize. Da se to dogodilo, oborilo bi vrijednost islandske krune još više nego što je ona bila oborena.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top