Islamsko bankarstvo vrijedi preko 2000 milijardi dolara

Islamsko bankarstvo vrijedi preko 2000 milijardi dolara

Brzorastući sektor islamskog bankarstva, koje zabranjuje kamatu i spekulativne transakcije, trebalo bi naredne godine da registruje usporavanje.

To će se dogoditi zbog oštrog pada prihoda od nafte i ubrzanih regulatornih izmjena, saopštila je američka bonitetetna agencija Standard i Purs (S&P).

“Mišljenja smo da će rast sektora islamskog bankarstva usporiti na jednocifrenu u 2016. godini i to sa rasta koji je u protekloj deceniji bio između 10 i 15 odsto “, navodi se u saopštenju S&P-a, prenosi Frans pres.

Kao rezultat ubrzanog rasta, sektor islamskog bankarstva je, prema ocjenama bonitetne agencije, premašio vrijednost od 2.000 milijardi dolara.

“Mi sada smatramo da je ova industrija suočena sa izazovima, od pada cijena nafte pa sve do promjena u globalnim propisima za banke i osiguravajuće kompanije”, navodi se u saopštenju direktora odjeljenja S&P-a za islamske finansije, Muhameda Damaka.

S&P očekuje da će vrijedost islamskog bankarskog sektora u jednom trenutku u narednoj deceniji dostići 3.000 milijardi dolara.

U islamskom bankarstvu važi zabrana kamata, trgovanja finansijskim proizvodima koji nose visok rizik i finansiranja aktivnosti koje se smatraju štetnim po društvo, navodi agencija Frans pres, i dodaje da su oko 40 miliona od ukupno 1,6 milijardi muslimana širom svijeta klijenti islamskog bankarstva.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top