Iskoristiti hidropotenijal koji imamo | Ekonomist

Iskoristiti hidropotenijal koji imamo

Crna Gora bi, sa svojim izuzetnim vodnim potencijalima, mogla ubrzo da postane jedna od najuzornijih država Evrope, ukoliko razum napokon preovlada, ocijenio je ekspert za hidroenergetiku, Branislav Đorđević.

„Ako se neki ljudi i organizacije iz 19. vijeka vrate u 21. vijek i ako shvatimo da su glavne poluge razvoja upravo u mudrom korišćenju vlastitih potencijala, ne ugrožavajući okruženje, onda bi Crna Gora bila u stanju da najveći dio svojih potreba za električnom energijom zadovoljava iz vlastitih obnovljivih izvora”,

rekao je Đorđević.

On je, u intervjuu za list Elektroprivreda, saopštio da ne vidi nikakvu respektabilnu energetsku budućnost Crne Gore, ako djelovanje destruktivnih uticaja koji se protive izgradnji hidroenergetskih objekata bude i dalje začuđujuće uspješno.

Prema riječima Đorđevića, u slučaju da se Crna Gora okrene razvoju smisleno, oslanjajući se na respektabilne vodne potencijale i ako primijeni pravilo da su projekti u oblasti voda uvijek najbolji razvojni projekti, koji cijelu zemlju izvlače iz krize i stagnacije i penju je na višu orbitu razvoja, tada će njena enegetska budućnost biti veoma dobra, odnosno uzorna.

“Međutim, ako država pokazuje nemoć da se odupre onim pojedincima i organizacijama koje se opiru bilo kakvoj gradnji, u ime nekih navodnih ekoloških ciljeva, tada će, na žalost svih nas, Crna Gora biti elektroenergetski zavisna zemlja, sa svim veoma lošim posljedicama po ukupan razvoj”, tvrdi Đorđević.

On je naveo da su svi projekti u oblasti voda integralni, višenamjenski, sa čitavom lepezom ciljeva – energetskih, ekonomsko-razvojnih, vodoprivrednih, socijalnih, ekoloških, urbanih, saobraćajnih i kulturoloških.

“Međutim, mi i dalje projekte krstimo samo kao hidroenergetske, što je strateška greška, a o brojnim drugim ciljevima uopšte ne govorimo, niti to blagovremeno jasno prikazujemo javnosti, već prepuštamo raznim neformalnim grupama, nevladinim organizacijama (NVO) i pojedincima, da zbog nekih sebičnih interesa gomilom neistina i izmišljotina ocrne projekat i stvore negativan naboj u javnosti koji jako otežava, ili čak i onemogućava njegovu realizaciju”, kazao je Đorđević.

On je soapštio da je tako propao projekat hidroelektrane (HE) Buk Bijela, koji bi, kako je ocijenio, bio izvanredan, ne samo energetski i razvojno, već i sa ekološkog i turističkog stanovišta.

“Taj projekat je propao, nažalost, jer je javnosti prezentiran veoma jednostrano, samo kao HE Buk Bijela, a on je imao veoma široku paletu ciljeva, ne samo ekonomsko-razvojnih, već i ekoloških i turističkih”, naveo je Đorđević.

On tvrdi da bi, da je biznismen, tražio koncesiju za cio potez Lima u Crnoj Gori.

“Siguran sam da bih odlično prošao. Odlično bi prošli i svi drugi u Polimlju, jer bi se uredila cijela dolina i urbano i saobraćajno”, rekao je Đorđević.

On je, govoreći o akumulacijama i njihovom značaju, kazao da njihov značaj znaju svi u svijetu i da su ih dobro uređene zemlje izgradile gdje god su mogle.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top