Irska privreda u usponu, stope rasta prestižu Kinu | Ekonomist

Irska privreda u usponu, stope rasta prestižu Kinu

Ekonomija Irske napredovala je u trećem kvartalu brže od ekonomija preostalih članica Evropske unije, pokazali su danas zvanični podaci u Dablinu.

Irski bruto domaći proizvod BDP porastao je 1,4 odsto u tri mjeseca zaključno sa septembrom, nakon rasta od 1,9 odsto iz prethodnog kvartala, navodi irski Zavod za statistiku.

Ekonomsku aktivnost mahom je podstakla snažna domaća tražnja i rast proizvodnje u većini privrednih sektora. Prosječna stopa rasta u devet mjeseci, zaključno sa septembrom, od čak 7,0 odsto, najviša je među 28 članica EU.

“Irska bi ove godine mogla da zabilježi snažniji privredni rast od Kine. Podaci iz trećeg kvartala ukazuju na to da je Irska ponovo najbrže rastuće privreda Eurozone”,kazao je analitičar kompanije Kapital ekonomiks Entoni Bart.

Prošlogodišnji privredni rast Irske od 5,2 odsto takođe je bio najbrži u EU, a Irska je 2013. postala prva zemlja Eurozone koja je izašla iz programa međunarodne finansijske pomoći nakon dugotrajne budžetske štednje i podizanja poreza.

“Snažan privredni oporavak doveo je do otvaranja novih radnih mjesta i pada nezaposlenosti, koja je smanjena za više od šest procentnih poena u odnosu na vrhunac krize i sad iznosi samo 8,9 odsto”, rekao je irski ministar finansija Majkl Nunan.

Evropska komisija vjeruje da će irski BDP ove godine porasti 6,0 odsto u odnosu na prognozu rasta od 1,9 odsto u cijeloj EU i 1,6 odsto u Eurozoni.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top