IRF za šest mjeseci odobrio preko 100 miliona eura | Ekonomist

IRF za šest mjeseci odobrio preko 100 miliona eura

Za šest mjeseci tekuće godine Investiciono razvojni fond odobrio  je 102,1 miliona eura plasmana što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju zvanični podaci. Od toga je 74,1 miliona eura dugoročnih kredita i 28 miliona eura kratkoročnih kredita.

Za šest mjeseci ove godine čak 40 odsto ukupnog broja kreditnih plasmana u iznosu od 8,4 miliona eura namijenjeno je kreditnim linijama za podršku preduzetništva. U fokusu su i prioritetni sektori razvoja crnogorske privrede, a to su turizam i ugostiteljstvo, poljoprivredna proizvodnja i generalno proizvodnja, pa je u tim sektorima i plasiran najveći broj kredita u prvoj polovini ove godine.

Pored značajne podrške sektoru turizma i ugostiteljstva za prvih šest mjeseci 2018. godine, IRF je u velikoj mjeri podržao i projekte iz sektora proizvodne djelatnosti i to u iznosu od 18,7 miliona eura što je preko 100 odsto više, uzimajući u obzir isti period prethodne godine.

Pored ostvarenih rezultata, uspostavljanje i razvijanje međunarodne saradnje je od posebnog značaja za IRF i predstavlja uslov za kvalitetne kreditne linije.

IRF je u aprilu 2018. godine aplicirao za pristup Garantnom fondu COSME programa i u toku su pregovori sa predstavnicima Evropskog investicionog fonda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top