IRF namijenio 80 miliona kredita

Investiciono razvojni fond (IRF) ove godine planira da dodijeli preko 80 miliona eura kredita crnogorskim preduzećima i preduzetnicima. Riječ je o najpovoljnijim kreditima na domaćem tržištu, sa prosječnom godišnjom kamatnom stopom 4 odsto, grejs periodom dvije i rokom otplate do deset godina, rekao je direktor IRF-a Zoran Vukčević za Radio Crne Gore.

Investiciono razvojni fond plasirao je 2012.godine 20 miliona eura,  protekle 71 milion , a ove godine crnogorskim preduzetnicima biće ponuđene brojne kreditne linije, ukupno vrijedne 80 miliona eura.

„Riječ je o najpovoljnijim kreditnim sredstvima na domaćem tržištu, sa prosječnom godišnjom kamatnom stopom 4 odsto, grejs periodom dvije i rokom otplate do 10 godina. Iznosi su od 10 hiljada do čak 3 miliona eura koje IRF realizuje u saradnji sa poslovnim bankama“, kazao je Vukčević.

Da bi se dobio novac neophodno je izraditi biznis plan, ističe direktor IRF-a naglašavajučći da su stručnjaci iz fonda tu da pomognu preduzetnicima. Preduslov je da preduzetnici vjeruju u biznis ideju i ubijede kreditora da će biti uspješni.

„Ne moraju svi da su ekonomski eksperti, ali moraju znati šta žele i baratati osnovnim pojmovima iz te oblasti u kojoj će ostvarivati prihod. Da saberu prihode, oduzmu troškove i sami zaključe da li je projekat isplativ“ rekao je Vukčević.

Osnovno Sredstvo za obezbjedjenje kredita je nepokretna imovina.  Fond je ove godine proširio listu,  tako da se za kredit može garantovati proizvodnom opremom ili, kada je riječ o poljoprivrednicima,  stočnim fondom .

“Biznis barijera  su detaljni urbanistički planovi posebno u opštinama na sjeveru Crne Gore” , rekao je Vukčević.

On je naglasio da je IRF to predočio lokalnim upravama i pozvao ih da se dodatno uključe u podršku lokalnim preduzetnicima i firmama.

„Ponudili smo lokalnim upravama,  da stanu iza dobrih biznis ideja značajnih za razvoj opštine na čijoj teritoriji će poslovati“, poručio je direktor IRF-a.

Direktor Investiciono razvojnog  fonda Zoran  Vukčević je ponovio da su posebne povoljnosti predviđene, za mlade i žene u biznisu, kao i za preduzetnike i preduzeća sa sjevera naše zemlje.

Milorad Filipović, Radio Crne Gore

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top