Iran obnavlja flotu | Ekonomist

Iran obnavlja flotu

Vlasti Irana namjeravaju da svake godine kupuju 80 do 90 aviona najvećih svjetskih proizvođača, Boinga i Erbasa, u okviru programa obnove avionske flote zemlje.

Iran će kupovati godišnje oko 80 do 90 aviona dva avionska giganta u okviru prve faze obnove svoje avioflote, rekao je predstavnik rukovodstva Organizacije civilne avijacije Irana Muhamed Hada Karmi, a prenijela je agencija IRNA.

Prema riječima predstavnika organizacije, Teheranu će biti ukinuta ograničenja za kupovinu i lizing aviona u skladu sa zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom (sporazum o iranskom nuklearnom programu), koji je u julu utvrdila međunarodna šestorka posrednika (pet stalnih članica Savjeta bezbijednosti UN i Njemačka) sa Iranom.

U vezi s tim Organizacija civilne avijacije (Irana) donijela je plan obnove flote putničkih aviona, dodao je Hada Karmi.

Govoreći o pomenutim obimima kupovine, on je objasnio da će, prema tom planu, tokom tri godine flota civilne avijacije Irana dostići 300 aviona. Takođe je rekao da vlasti namjeravaju da privuku sredstva za realizaciju obimnog programa na razne načine, kao što su strani krediti, korišćenje državnih fondova, a računaju i na lizing.

Prema podacima IRNE, ranije su vlasti najavljivale da je Iranu potrebno 400-500 aviona civilne avijacije, vrednosti oko 20 milijardi dolara tokom narednih 10 godina, kako bi modernizovali zastarjelu avio flotu.

Agencija takođe naglašava da su korporacije Boing i Erbas već potvrdile svoje namjere da prodaju avione Teheranu.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top