Iran nova krizna tačka, nafta pada

Iran nova krizna tačka, nafta pada

Njujork/London — Cijene nafte su ponovo pale, jer su investitori fokusirani na ishod pregovora zapadnih zemalja sa Iranom o nuklearnom programu.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 69 centi na 47,99 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 55 centi na 55,74 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Cijene nafte su pale usljed porasta očekivanja u postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu”, navodi se u saopštenju singapurske banke “Junajted oversiz”.

Ministri spoljnjih poslova Irana i šest svjetskih sila preduzimaju sve napore da bi sklopili dogovor, budući da danas u ponoć ističe rok za sastavljanje nacrta sporazuma o iranskom nuklearnom programu, navodi Frans pres.

Šest svjetskih sila traže da Iran suspenduje najspornije delove nuklearnog programa na više od 10 godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, za uzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top