Iran će uskoro početi isporuke plina Iraku

Iran će uskoro početi isporuke plina Iraku

Resorni ministar kaže da će iranska proizvodnja i izvoz nafte dostići raniji nivo čim budu ukinute međunarodne sankcije.

Iranski ministar za naftne resurse Bijen Namdar Zengene izjavio je kako će njegova država ove godine početi sa izvozom plina Iraku, a da će već sljedeće izvoz dostići maksimalne količine.

Iranska novinska agencija IRNA javila je kako je ministar kazao da će iranska proizvodnja i izvoz nafte dostići prethodni nivo istog trena kada budu ukinute međunarodne sankcije koje su prema Teheranu uvedene zbog spora o iranskom nuklearnom programu.

Zengene je naglasio kako najbitnije ovogodišnje planove u revitalizaciji naftne industrije predstavljaju razvoj naftnog terminala Zapadni Karun, kao i radovi na najvećem industrijskom naftnom projektu Južni Pars.

Odlaganje zbog ISIL-a

Isti iranski zvaničnik je 10. januara kazao da su Iran i Irak potpisali sporazum o dnevnoj isporuci 25 miliona metara kubnih plina Iraku, ali da je realizacija tog dogovora odložena zbog sigurnosnih prijetnji i aktivnosti pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant na teritoriji Iraka.

Iran se nalazi u samom vrhu svjetske ljestvice najbogatijih država naftnim resursima, ali se, zbog nametnutih međunarodnih sankcija, suočio s nizom prepreka u razvoju proizvodnje i izvoza tih energenata.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top