iPhone X zasijenio i dugo očekivanu, tek predstavljenu „osmicu”

U svijetu Appleovih uređaja septembarski događaj iz godine u godinu privlači sve veću pažnju, a dok za jedne ima status ceremonije čije se praćenje ne propušta, a za druge je povod da vjernost korisnika iznova poistovijete sa kultom, na ono što bude predstavljeno, naročito kada je riječ o dijelu vezanom za iPhone, niko ne ostaje ravnodušan. Dok se jedni oduševljavaju novitetima koje će prvi put imati na smartfonu sa logom jabuke, a drugi komentarišu kako je ono što Appleov tim predstavlja već viđeno na uređajima drugih proizvođača, dovođenje inovativnih tehnologija na nove iPhone modele pokazatelj je da su stvoreni svi neophodni uslovi za primjenu novih rješenja tako da ona unaprijede, a ne otežaju funkcionisanje nekog uređaja. Drugim riječima, tehnologije koje bismo ranije viđali kod drugih proizvođača, a koje bi se tek nakon toga pojavile na iPhoneu u najvećem broju slučajeva primjenjivane su na račun funkcionalnosti ovih smartfona, koji bi zbog toga obično bili teži, deblji, sa manje trajnom baterijom ili jednostavno nedovoljno uspješni da bi se za potrebe prezentacije morali koristiti lažni podaci, poput prošlogodišnje najave uređaja jednog proizvođača sa dvjema kamerama na poleđini.

Ovogodišnji medijski događaj prvi put je održan u zdanju Steve Jobs Theater, u okviru novog Apple Parka, a na početku je uslijedio na trenutke vrlo emotivni govor izvršnog direktora Tima Kuka koji je podsjetio na viziju i inovativnost osnivača najvrednijeg tehnološkog proizvođača današnjice. Prva prezentacija odnosila se na novu generaciju Appleovih pametnih satova — Watch Series 3, uz informaciju da je, nakon što je godinama bio na drugoj poziciji najpopularnijih ručnih satova na svijetu, sada prestigao Rolex i dospio na vrh liste. Svjedočenja korisnika kojima je ovaj uređaj postao nezamjenjiv u svakodnevnom životu i podatak da je procenat zadovoljnih korisnika čak 97 odsto pokazali su i zašto. Watch Series 3 detaljnije ćemo predstaviti čim, u saradnji sa zastupnikom ovog brenda za Crnu Goru, budemo imali priliku da ga testiramo, budući da su oči javnosti sada uprte u nove iPhone modele.

Apple nas je doslovno navikao da još od 2014. i izlaska modela iPhone 6 i 6 Plus predstavi prvo novi, a zatim prateći, napredniji i od tada uvijek veći telefon, za koji sačuva nešto više inovacija u odnosu na osnovni model. Ovoga puta uradio je slično — predstavio je dugo očekivani iPhone 8, a potom i iPhone 8 Plus, no nakon toga uslijedio je pravi spektakl — deset godina iPhone brenda obilježeno je uz iPhone X, pod sloganom “Say hello to the future”. Prezentacija je tekla tako da je iPhone 8 svakako mogao da nas oduševi, ali smo od jubilarne ceremonije ipak malo više očekivali. Kod onih koji nisu baš propratili svaku glasinu iz krugova upućenih u proces proizvodnje moglo je na trenutak doći i do razočarenja pretpostavkom da je to sve što se imalo pokazati ovim povodom, iako su nove „osmice” elegantni donosioci inovacija u prepoznatljivu liniju uređaja. Oni koji su bili svjesni da slijedi „još nešto” zadovoljstvo su pokazali tek na kraju.

Modeli iPhone 8 i 8 Plus, poput prethodnika (6 i 6 Plus, 6s i 6s Plus, 7 i 7 Plus) biće dostupni sa dijagonalom 4,7 inča za osnovni i 5,5 inča za veći model, no ovoga puta uz Retina ekran i staklo na poleđini, prvi put nakon modela iPhone 4s, iako ovoga puta ne samo iz estetskih razloga, već kako bi se omogućila tehnologija bežičnog punjenja QI sistemom. Kućište je dodatno unaprijeđeno, pa su novi modeli još otporniji na vodu i prašinu. Ključna razlika u funkcionalnosti i ovoga puta vidljiva je kod kamere, pa osnovni model ima jednu kameru od 12 megapiksela, a veći dvije po 12MP. Kamere sada propuštaju čak 83 odsto više svjetlosti, pri čemu će 8 Plus imati vrijednosti oko 1.8 do 2.8 f, uz potpuno nov senzor.

Kada je riječ o softveru, ono što je specifično za iPhone 8 i 8 Plus je potpuna optimizovanost uređaja za Augmented Reality (AR), odnosno proširenu stvarnost. Četvorojezgardni procesor A10 Fusion zamijenjen je naprednijom, šestojezgarnom A11 Bionic verzijom, kod koje su dva jezgra 25 odsto brža od A10 i četiri jezgra čak 70 odsto brža.

Modelu iPhone X dodijeljen je Super Retina ekran, čije karakteristike su HDR displej, Dolby Vision i HDR10 i odnost kontrasta milion naprema jedan, oštriji prikaz slike, tehnologija za bogatije boje i True Tone displej. Riječ je o do sada najvećoj gustini na ekranu u istoriji iPhonea i to 2436 sa 1125 piksela, odnosno 458 piksela po inču.

Ono što je, kada je riječ i o dizajnu i o funkcionalnosti najuočljivije je odsustvo Home tastera na ekranu čija je dijagonala čak 5,8 inča, budući da mu je dodata mogućnost otključavanja jednostavnim pogledom na ekran, zahvaljujući Face ID tehnologiji biometrijskog prepoznavanja lica. Tokom prezentacije objašnjeno je da se ovo ostvaruje tako što iPhone X prvo pravi matematički model lica korisnika, uz mogućnost da ga prepozna i sa naočarima, kapom, nakitom i drugačijom frizurom. Riječ je o tehnologiji koja se smatra znatno pouzdanijom od Touch ID senzora otiska prsta, a uz pomoću nje će se, pored standardnih „emodžija” moći koristiti i „animodžiji”, odnosno animirani emodžiji kojima korisnik upravlja uz pomoću mimike sopstvenog lica.

I „desetka” takođe ima mogućnost punjenja baterije pomoću bežične QI tehnologije, kao i biotički šestojezgarni A11 čipset. Napredne performanse, kako je pojasnio Appleov tim, neće „gutati” bateriju, pa će njeno trajanje biti dva sata duže nego na prošlogodišnjim modelima. Uz to je najavljen i AirPower, dodatak za punjenje koji bi trebalo da bude dostupan iduće godine. Kada je riječ o memoriji iPhone 8 biće dostupan u verzijama od 32GB, 64GB i 128GB, a iPhone X uz 64GB, 128GB i 256GB.

Oba uređaja djeluju impresivno, s tim što „osmice” dosnose standardni nivo noviteta u odnosu na prethodnu generaciju, u skladu sa uobičajenom Appleovom dinamikom predstavljanja i filozofijom zadržavanja već viđenih karakteristika za neki budući, moćniji uređaj, dok je iPhone X nešto čime je gigant iz Kupertina zapravo mogao oduševiti i one koji se najviše kritički odnose prema njegovom načinu senzacionalnog predstavljanja ne tako senzacionalne stvari. Ovoga puta takvoj tvrdnji nema mjesta, no ono gdje mu korisnici mogu naći zamjerke je veličina — ipak, 5,8 inča, odnosno nešto više čak i od 5,5-inčnih Plus modela za mnoge koji nisu ljubitelji fableta ipak djeluje glomazno. Odluku o tome koji uređaj će kupiti mnogi korisnici donijeće i na osnovu cijene, budući da će „desetka” biti znatno skuplja. Novi modeli će se u prodaji na američkom tržištu naći od 22. septembra, dok bi kod nas trebalo da budu dostupni početkom novembra.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top