iPhone X vs iPhone 8 | Ekonomist

iPhone X vs iPhone 8

Kada je Apple predstavio novu liniju iPhone telefona za sezonu 2017/2018, mnogi su se pitali koliko je pametno da se pod imenom iPhone 8 izdaje telefon koji djeluje kao nadogradnja iPhone-a 7, dok se gotovo istovremeno lansira iPhone X koji po svim elementima predstavlja pravog nasljednika sedmice.

Kako se čini, takva razmišljanja imaju i korisnici, fanovi Apple-ovih telefona, pa prodaja iPhone-a 8 ide slabije od očekivanoga, barem što se tiče kanadskog tržišta. Naime, Joe Natale, šef (CEO) Rogers Communications-a, najvećeg kanadskog teleoperatera za Reuters je izjavio da njegova kompanija ne beleži značajniju prodaju iPhone-a 8 koju naziva “anemičnom”.

Mada bi se iz toga moglo zaključiti da je došlo do neke vrste “kanibalizma”, odnosno da korisnici čekaju iPhone X pa se stoga ne odlučuju za iPhone 8. Natale kaže da je to vrlo upitno, jer je cijena iPhonea X vrlo visoka, oko 75% veća u odnosu na iPhone 7 koji se još uvijek prodaje bolje nego iPhone 8.

Drugim riječima postoji mogućnost da će cijena od 1.000 dolara i kusur mnoge Apple-ove fanove odvratiti od kupovine tog modela, dok im iPhone 8 istovremeno ne predstavlja pravu stvar, pa će se, barem za neko vrijeme, radije zadovoljiti starijim modelom. Naravno, slabi interes za iPhone 8 tek treba potvrditi prodaja na drugim tržištima, a što se tiče iPhone X uređaja, moraćemo pričekati dok ne krene u prodaju.


 

Izvor: Itvesti; Izvor fotografije: Google

Komentariši

Top