iPhone je najzaslužniji za Appleov uspjeh | Ekonomist

iPhone je najzaslužniji za Appleov uspjeh

Prodaja iPhonea je rezultirala još jednim uspješnim kvartalom za Apple. Kompanija je nadmašila očekivanja Wall Streeta upravo zahvaljujući prodaji iPhonea i Maca.

– Svjedočimo izvrsnim rezultatima iPhonea, čija prodaja bilježi rast od 55 posto na godišnjem nivou. Takođe svjedočimo i velikoj stopi prelaska na iPhone uređaje od strane korisnika. Veliki potencijal vidimo na rastućim tržištima kao što je Kina, koja je prestigla Evropu i postala drugo najveće tržište za Appleove uređaje i tako uveliko poboljšala finansijske rezultate za proteklo razdoblje – izjavio je Appleov CEO Tim Cook. Prihodi Applea u Kini su, naime, narasli za 71 posto.

Iako svi pričaju o Apple Watchu, iPhone je i dalje Appleova perjanica kad je riječ o prodaji – ovo je već drugi kvartal u kojem prodaja iPhonea čini dvije trećine Appleovih ukupnih prihoda. 4,7-inčni iPhone 6 i 5,5-inčni iPhone 6 Plus prodaju se po rekordnim stopama otkad su u septembru prošle godine predstavljeni na tržištu.

Istovremeno, sve manje korisnika kupuje iPad uređaje, drugi Appleov najveći izvor prihoda. Naime, prodaja iPad tableta u prvom kvartalu je pala za 23 posto, na 12,6 miliona dolara. Cook je priznao da se kupuje više iPhonea i Macova od iPada, ali je dodao i da kompanija zbog toga nije zabrinuta, budući da očekuju kako će se prodaja stabilizovati.

Što se Macova tiče, prodato ih je 4,6 miliona, što je više od 4,1 milion koliko ih je prodano u istom periodu lani.

Podaci o prodaji Apple Watcha nisu predstavljeni. Ipak, neki analitičari smatraju kako je u prve dvije sedmice prodaje prodato dva miliona Appleovih pametnih satova.

Apple je u proteklom kvartalu prodao 61,2 miliona iPhonea, što je 40 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, iako manje od posljednjeg kvartala prošle godine, kada je prodato 74,5 miliona iPhone uređaja.

Appleov ukupni prihod iznosi 58 milijardi dolara, što je više od 56,08 milijardi, koliko je iznosilo predviđanje analitičara. Čista dobit dosegnula je 13,6 milijardi dolara – 33 posto više nego u istom razdoblju 2014.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top