iOS vs Android- vječita bitka | Ekonomist

iOS vs Android- vječita bitka

Posljednjih godina tržište zauzimaju gotovo samo 2 operativna sistema, Android 84% i iOS 14%, sve ostale platforme zauzimaju manje od 2%. Po ovoj statistici na terenu su preostala samo dva igrača, dva vječita rivala, iza kojih stoje milioni fanova koji često znaju da se prepucavaju koji je bolji, a nerijetke su i svađe.

Razlog zašto je Android (Google) uređaja toliko više leži u činjenici što ih proizvodi veći broj proizvođača, odnosno brendova, a velika većina njih spada u srednji ili niži cjenovni rang. iPhone, s druge strane, proizvodi samo Apple i to unutar zatvorenog sistema, dakle svoj softver (iOS) ne licencira drugima, što mu osigurava apsolutnu kontrolu nad cijelom platformom.

Ono na šta ćemo obratiti pažnju jeste kompleksnost korišćenja, stabilnost funkcionisanja, bezbjednost i rivalitet između Apple i Samsung kompanija.

Kompleksnost korišćenja

iOS kao zatvoreni tip operativnog sistema, svojim korisnicima ne pruža baš neku slobodu. Jedan od primjera jeste prebacivanje fajlova sa računara na telefon. Kod Androida je za to potrebno samo povezivanje USB kablom imeđu telefona i računara, bez ikakvog posebnog softvera, dok kod iOS-a sem povezivanja USB kablom potrebno je skidanje posebne aplikacije iTunes, transfer fajlova se vrši tako što fajlove prvo treba prebaciti u iTunes a zatim ih sinhronizovati. Android je ovdje mnogo jednostavniji.

Stabilnost funkcionisanja

Apple u svojoj proizvodnji nema baš puno modela, tako da fokus usmjeravaju na samom radu operativnog sistema. Ono što moramo reći jeste da je iOS poznat kao veoma stabilan OS sa veoma malo bagova u toku korišćenja, operacije izvršava veoma brzo što je za svaku pohvalu. Kod Androida je priča malo drugačija. Zbog ogromnog broja kompanija i još većeg broja modela Android ima mnogo bagova koji se najčešće javljaju kod telefona sa slabijim hardverom, često se događa da telefon totalno zablokira ili kako se popularno kaže “zamrzne” gdje je jedino rešenje restart uređaja kako bi ga vratili u normalno stanje.

Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da TOP modeli svih kompanija počev od Samsunga pa svih ostalih HTC, LG, Sony, Huawei  i novih takmičara Xiaomi, Meizu, skoro pa da nemaju problem sa bagovima, kako Google lansira novije verzije Androida, trenutno je zadnja verzija 7.1.2, stabilnost rada je bolja nego na iOS-u. Tu treba posebno zahvaliti i moćnom hardveru.

Apple se mnogo ne trudi da svoje uređaje opremi sa jakim hardverom, i nade polažu u softver. Klasičan primjer je iPhone 7 vs Samsung S8. iPhone-ov procesor A10 Fusion ima 4 jezgra od po 2.34GHz, dok Samsungov Exynos ima 8 jezgara od po 2.35GHz.

Bezbjednost

Kada je riječ o bezbjednosti, oba operativna sistema imaju bezbjedonosne propuste, ali iOS u mnogo manjoj mjeri za razliku od Androida, a problem leži u tome što Google Play (Android) ne vodi previše računa kada je objavljivanje aplikacija u pitanju. Da bi se aplikacija našla na Google Play-u, potrebno je samo da aplikaciju ubacite u vašu developer console-u, i za par sati aplikacija će se objaviti. Kod Apple Store-a je situacija drugačija, Apple na provjeri aplikacija provodi mnogo više vremena, pa je s tim i sigurnost aplikacija mnogo veća.

Rivalitet između Apple-a i Samsung-a

Za kraj ćemo uporediti Apple i najmoćnijeg predstavnika Andorid OS-a Samsung , Apple iPhone 7 i Samsung Galaxy S8. iPhone koristi svoj iOS 10.3.2 dok Galaxy koristi Android Nougat 7.1.

Specifikacije:

iPhone 7                                                                           Galaxy S8

Display – LCD IPS                                                         – Super AMOLED

Processor – A10 quad-core 2.34GHz                        – Exynos 8895 octa-core 2.35GHz

Graphic –  PowerVR Series7XT Plus                        – Mali G71 MP20

RAM memory – 2 GB                                                   – 4 GB

Camera – 12MP                                                             – 12MP

 

Kada je riječ o displeju, super AMOLED je definitvno bolji od LCD IPS, čistije i jasnije boje, kao i bolja vidljivost kada je telefon na sunčevoj svjetlosti. Samsung-ov procesor je takođe duplo brži kao i RAM memorija. Što se tiče kamere, prema DXOMARK testovima, Samsung S8 je ocijenjen sa 87 a iPhone 7 sa 86, i ovdje Samsung odnosi pobjedu. I sada se postavlja pitanje, ako je Samsung duplo brži gledajući procesor zašto u praksi ne radi duplo brže od iPhone? Odgovor leži upravo u OS-u.

iOS je veoma fluidan i ne zahtjeva mnogo jak procesor za izvršenje operacija, možemo reći da je mnogo jednostavniji od Andorida i uz to je zatvorenog tipa, ali to za običnog korisnika neće predstavljati mnogo velik problem jer mu je bitno da njegov telefon brzo izvršava zadate operacije. Ipak Apple bi trebao da se zabrine iz razloga što Android sa svakom verzijom poboljšava brzinu rada što u bližoj budućnosti može da predstavlja problem za iOS, jer duplo jači hardver će presuditi ako Apple bude previše kasnio za konkurencijom.

Zaključak

Objasnili smo vam kako funkcionišu oba operativna sistema, obratili smo vam pažnju na prednosti i mane, vaše je samo da izaberete između fluidnog rada (iOS) i visokih performansi (Android).

Aleksa Bigović
IT analitičar

Komentariši

Top