iOS 10.3 čini uređaj bržim, ali ga i izlaže riziku brisanja fajlova | Ekonomist

iOS 10.3 čini uređaj bržim, ali ga i izlaže riziku brisanja fajlova

Nova verzija Appleovog mobilnog operativnog sistema, koja nosi oznaku iOS 10.3 postala je ove sedmice dostupna korisnicima širom svijeta za iPhone, iPad i iPod Touch uređaje. Ažuriranja su lansirana i za macOS, watchOS i tvOS, a dostupna su preko iTunesa, kao i over-the-air sistema. Najveće promjene vidljive su kada je riječ o korisničkom interfejsu i funkcionisanju sistema, međutim, ono što je ključno je velika transforamcija koju većina korisnika ni ne može da primjeti, a vezana je za način skladištenja fajlova.

Među novitetima koje donosi iOS 10.3 je ono što se odnosi na korisnike AirPod slušalica, a riječ je o dodatku Find My AirPod, koji emitovanjem zvuka pomaže prilikom lociranja slušalica, uz mogućnost prikazivanja njihove lokaciju na kojoj su posljednjeg puta sinhronizovane s telefonom. Međutim, ažuriranjem na iOS 10.3 Apple je izmijenio jednu od osnovnih funkcionalnosti svakog iPhone i iPad uređaja, transformišući njegov sistem fajlova, odnosno način skladištenja podataka i pristupa sadržaju.

Ovosedmična nadgradnja iOS-a donijela je novi Apple File System na do sada korišćeni Hierarchical File System, razvijen prije više od tri decenije. Apple File System predstavljen je na prošlogodišnjem Worldwide Developers Conference događaju, a dostupan je za sve platforme ovog brenda, koji su do sada koristili HFS, odnosno HFS+, a koji su kreirani za da podrže HDD, CD i DVD. Ono što predstoji i od čega se sada najviše očekuje je razvoj Apple File Systema za verziju iOS 11, koji bi trebalo da bude predstavljen na ovogodišnjem WWDC događaju, pri čemu je iOS 10.3 u ovom slučaju u prednosti, budući da macOS ima određenih nepoklapanja u ovoj oblasti, koje se odnose na Time Machine i FileVault enkripciju, no već se radi na njihovom rješavanju.

Zahvaljujući ovoj promjeni iOS uređaji postaju brži, a tom utisku dodatno doprinose i animacije koje kraće traju, što postaje najuočljivije prilikom prelaska s jedne na drugu aplikaciju. Posljednja slična primjena bila je vidljiva prilikom prelaska na verziju iOS 7, čiji je “izravnani” dizajn takođe doprinio ubrzanju promjena na ekranu. U ovom slučaju je, međutim, riječ o izuzetno složenom potezu koji bi trebalo da označi prekretnicu u nastavku razvoja iOS-a, budući da je Apple File System optimizovan za Flash i SDD skladištenje i ima jaku enkripciju, ujedno poboljšavajući osnovu cijelog sistema fajlova.

Osnovna namjera je, kako ističu u Appleu, da se na ovaj način omogući brži rad iPhonea i iPada, kao i jednostavnije usvajanje dolazećih promjena. Na ovaj način moguće je nakon ažuriranja čak i osloboditi nekoliko gigabajta prostora za skladištenje podataka. Međutim, verzija iOS 10.3 nosi i specifičan rizik, budući da je računarski sistem fajlova osnovni dio uređaja, zbog čega postoji šansa da, usljed određenih grešaka, sav sačuvani sadržaj bude obrisan. Razlog ovome je što kroz ažuriranje iOS automatski konvertuje fajlove u novi format koji nije kompatibilan sa starim, zbog čega postoji mogućnost da, ukoliko se nešto dogodi prilikom instalacije, pojedini fajlovi koji su uskladišteni u mempriji uređaja budu izgubljeni.

Ipak, prvog dana nakon ažuriranja nije bilo prijava takvog problema prelaskom na Apple File System, čak i nakon što su ga preuzele desetine miliona korisnika. Pored toga što su vidljive promenjene kod otvaranja i zatvaranja aplikacija, dodatno su zaobljene ivice prozora, dok se sličica korisnika nalazi na vrhu Settings menija, a tapom na nju moguće je pronaći sve relevantne informacije o nalogu i drugim Apple uređajima. Ažurirana je i stranica za pretragu, tako da je moguće vidjeti više preporučenih aplikacija. U iCloudu je uz iOS 10.3 moguće pratiti šta tačno zauzima prostor. Dodata je opcija praćenja vremenske prognoze na preciznoj lokaciji na kojoj se korisnik nalazi tapom na ikonicu vremenske prognoze u Maps aplikaciji. Aplikacija Podcasts dobila je dodatak koji je sličan po izgledu, ali i mogućnostima unum unutar Music aplikacije, a aplikacije je moguće ocjenjivati bez izlaska iz njih.

Glasovni asistent Siri sada može precizno da čita rezultate kriketa indijske Premijer lige i Internacionalnog kriket savjeta. Dodat je i SiriKit, kroz koji razvojni timovi mogu da pristupe ličnom asistentu i razvijaju aplikacije koje će koristiti sve mogućnosti virtuelnog asistenta. Siri će moći da plaća račune i rezerviše taksi usluge. Vizuelno su izmijenjeni Mail aplikacija, kao i back taster. Safariju je dodata opcija Reduced Motion, uz pomoć koje korisnici koji ne vole nagle promene slika na displeju, sada mogu bez neželjenih iznenađenja da koriste Safari.

U CarPlay dodata je prečica pomoću koje se jednostavno mogu pokrenuti aplikacije koje se najčešće koristite. CarPlay sada na liniji za statuse ima nove prečice za brži pristup aplikacijama koje su posljednje korišćene. Uz Now Playing ekran Apple Music aplikacije omogućen je pristup albumu pjesme koja trenutno svira, Up Next opciji, dnevnim playlistama, kao i novim muzičkim sadržajima u toj aplikaciji. Dodata je i mogućnost planiranja putanje do najbliže stanice za električne automobile. Takođe, HomeKit sada omogućava podršku za svijetla koja mogu da se mijenjaju.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top