Investitori nervozni zbog francuskih izbora | Ekonomist

Investitori nervozni zbog francuskih izbora

Predstojeći francuski predsjednički izbori unose sve veću nervozu među investitorima koji mogu uticati ne samo na budući razvoj u Francuskoj, već i na euro i cijelu eurozonu.

Razlika između prinosa na 10-godišnje francuske i njemačke obveznice dostigla je najviši nivo u posljednjih šest nedjelja, što pokazuje zabrinutost investitora koji odlaze ka, kako misle, bezbjednijem njemačkom dugu.

Slična stvar se događa i na drugim evropskim tržištima, što je mogući znak zabrinutosti za budućnost eura ako na izborima pobijedi kandidat koji se protivi evropskoj valuti, navodi agencija Asošijetid pres.

Pored kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen, od protivnika eura u anketama se izdigao i kandidat ekstremne ljevice Žan-Lik Melanšon. On obećava velike poreze za bogate i izlazak Francuske iz NATO i trgovinskih sporazuma.

Većina anketa pokazuje vođstvo kandidata centra Emanuela Makrona i Le Pen za prvi krug izbora 23. aprila, dok je Makron favorit u drugom krugu 7. maja. Melanšon se međutim približio trećem mjestu na kome je i dalje kandidat konzervativaca Fransoa Fijon.

Prema posljednjoj anketi Ifop-Fiducial, Le Pen bi u prvom krugu mogla da osvoji 24 odsto, Makron 23, Fijon 19, a Melanšon 18,5 odsto, čime su povećane šanse da u drugi krug uđe dvoje antisistemskih kandidat s ekstremne ljevice i ekstremne desnice.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top