Investitori Grčkoj nude 7 milijardi eura | Ekonomist

Investitori Grčkoj nude 7 milijardi eura

Grčka je u utorak privukla veliko interesovanje ulagača u prvom izdanju godišnje obveznica na finansijskom tržištu nakon 2014. godine, što je važan korak ka postizanju finansijske samostalnosti te zemlje nakon što joj iduće godine prestane pristizati pomoć od međunarodnih kreditora.

Grčka državna agencija za upravljanje dugom objavila je planove za prodaju obveznica koje namjerava da otplati u pet godina.

Kako otkrivaju upućeni izvori Blumberga, investitori su navodno ponudili čak sedam milijardi eura. Interesovanje ne treba da čudi s obzirom na to da će tamošnje ministarstvo finansija navodno ponuditi kamatnu stopu od 4,7 posto.

Inače, vlada je očekivala da će moći ponuditi kamatnu stopu od 4,2 posto, ali finansijski stručnjaci smatraju da je takav cilj ipak preambiciozan u sadašnjim okolnostima.

Ako izdanje bude uspješno, označiće korak dalje u izlasku najjužnije članice evrozone iz višegodišnjeg kruga štednje i međunarodne pomoći. Od 2010. Grčka je bila zavisna od paketa finansijske pomoći kako bi namirila potrebe za pozajmljivanjem novca, piše BBC.

 

Izvor: Bloomberg/BBC

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top