Investitore zemalja u razvoju sve više privlači Egipat | Ekonomist

Investitore zemalja u razvoju sve više privlači Egipat

Mnogi egipatski biznismeni ovih dana konačno pokazuju optimizam, zahvaljujući trogodišnjem kreditnom programu od 12 milijardi dolara, koji je potpisan u novembru sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Kredit je najveći te vrste ikad zabilježen na srednjem istoku, a odobren je samo nekoliko dana pošto je Egipat dozvolio svojoj funti da slobodno fluktuira u licitaciji da privede kraju opterećujuću valutnu krizu koja je sasjekla vrijednost valute za više od pola i omela uvoz potrošačkih dobara koji uključuju glavne prehrambene proizvode kao što je šećer.

Egipat je donio pravu odluku. Investitori ponovo pozitivno gledaju na perspektive ove zemlje. Od novembra, rast funte je bio brži nego što se očekivalo, što ukazuje na uravnoteženije i efikasnije tržište. Spoljni tokovi su pomogli ubrizgavanju stabilnosti na devizno tržište. Egipatska berza je jedna od najuspješnijih od tržišta u najastajanju i najbolja u Africi.

1 eg

Egipat se bori da oživi svoju ekonomiju od uspona 2011. godine kada je završena trodecenijska vladavina Hosni Mubaraka i njegovog islamskog nasljednika dvije godine kasnije. Učvršćivanje povjerenja koje je uslijedilo praćenjem reformi će pomoći privlačenju direktnih investicija koje kreiraju poslove i oporavljaju opadajuće životne standarde. Iako je egipatska ekonomija u stanju oporavka, rast je sporiji nego što se očekivalo i manji od 3.5 procenata.

Izvoz bi trebalo da bude ojačan zahvaljujući jeftinijoj valuti, ali vjerovatno još važnije je da bi jeftinija valuta trebalo da doprinese razvoju turizma. Industrija je stradala od obustave putovanja iz Rusije kojom su suspendovani svi letovi ka Egiptu. Britanija i Njemačka su obustavile letove ka određenim turističkim destinacijama i rizortima. Dolasci turista su smanjeni za 38 procenata na 558,000 u novembru u odnosu na godinu ranije, prema zvaničnim podacima agencije za statistiku. Postoje izvještaji koji pokazuju da se britanski turisti počinju vraćati ovoj zemlji uprkos Brexitu. Doznake Egipćana koji rade u inostranstvu su porasle za 11.1 procenata na 4.6 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2016. godine, i postale su jedan ood najvažnijih izvora spoljnotrgovinskih tokova.

Postoje i neke očigledne posljedice slabljenja valute. Stopa inflacije je dostigla 28,1 procenat u januaru na godišnjem nivou, što je najviši nivo od decembra 1989. godine, što je dovelo do smanjenja kupovne moći potrošača. Ovaj skok je uglavnom pokrenut povećanjem cijena hrane za 37.3 procenta.

2 eg

Dijelom zbog brže inflacije, prodaja automobila je opala na najniži nivo u posljednje tri godine. Kompanije se žale na smanjenu domaću tražnju. Dobra vijest je da veliko tržište i jake logističke veze sa Azijom, Evropom i Afrikom čine ovu zemlju dobrom destinacijom za proizvodnju. Vremenom, proizvodnja će pomoći izvoz ove ekonomije, tako što će kreirati očajnički potrebne poslove za svojih 90 miliona stanovnika. Egipatska automobilska industrija je postala jedna od najvećih u Egiptu, proizvodeći više od 100,000 automobila godišnje i zapošljavajući 75,000 radnika.

Očekuje se da proizvodnja bude ključ Vladinog ambicioznog programa dostizanja rasta od 7 procenata BDP. Vlasti su postavile godišnji cilj od 9 procenata za proizvodnju, povećavanjem svog udjela u BDP za 25 procenata do 2020. U okviru ovih planova, sektor će kreirati najmanje tri miliona poslova do kraja ove decenije.

 

Izvor: Bloomberg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top