Intesa Sanpaolo preuzela dvije banke za jedan euro | Ekonomist

Intesa Sanpaolo preuzela dvije banke za jedan euro

Italijanska vlada riješila je problem dvije manje banke prepuštanjem Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj cijeni od vlastitih predviđanja.

Vlada je odlučila da spasi Banco Popolare di Vicenza i Banco Veneto s 5,2 milijarde eura samo dva dana nakon što su iz Evropske centralne banke (ECB) upozorili da one propadaju, odnosno da će vjerovatno propasti.

Takozvanu “dobru” imovinu te dvije banke u regiji Veneto u ponedjeljak je preuzela italijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo za simboličan jedan euro.

Ministar privrede Pier Carlo Padoan rekao je da će vlada takođe ponuditi garancije u iznosu do 12 milijardi eura za potencijalne Intesine gubitke koji bi mogli proizaći iz loših i rizičnih zajmova. Time je ukupna svota spašavanja porasla na 17 milijardi eura, tri puta više od prvobitnih procjena potrebe dokapitalizacije te dvije banke.

Evropska zvaničnica za tržišnu konkurenciju Margrethe Vestager izjavila je da će se dopuštenjem Italiji da koristi državnu pomoć “izbjeći ekonomski poremećaji u regiji Veneto”

Propast te dvije banke bi mogla dovesti do gubitka i do 4.000 radnih mjesta, piše list La Repubblica. No, radna mjesta ipak neće biti spašena, uprkos desetinama milijardi državnih eura. Naime, Intesa je u ponedjeljak objavila kako bi planirana akvizicija ove dvije banke mogla dovesti do zatvaranja i do 600 poslovnica, a biće otpušteno do 3.900 radnika, prenosi Reuters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top