Inspektori će nedjeljom provjeravati ko ne radi | Ekonomist

Inspektori će nedjeljom provjeravati ko ne radi

Namjera uvođenja neradne nedjelje je efikasniji i jači inspekcijski nadzor, saopštila je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić, prenose Dnevne novine.

Ona je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet istakla da priroda i organizacija posla u trgovini ne zahtijevaju neprekidan proces rada, te da neradna nedjelja neće ugroziti poslovanje.

– Namjera je da se neradna nedjelja lakše iskontroliše. Imaćemo inspektore koji će nedjeljom vršiti kontrole i uspostaviti sistem predviđen Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Inspekcijski nadzor će biti mnogo jači i efikasniji -naglasila je Jakić.

Vladinim amandmanom, koji je Odbor juče podržao, definisano je da će nedjeljom raditi štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala, manifestacija, sajmova. Izuzeci su i specijalizovane prodavnice i kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda, kolača, cvjećare, suvenirnice, štampe, sredstva za zaštitu bilja i pokretne opreme.

Jakić smatra da ti izuzeci štite javni interes i funkcionisanje građana.

– Uveli smo izuzetke koji se odnose na zaštitu javnog interesa, kao što je rad apoteka, benzinskih stanica, štandova, tezgi, vitrina i automata izvan pijaca i pokretnih prodavnica. Na taj način će se omogućiti da se turisti tokom sezone snabdijevaju onim što je neophodno za funkcionisanje – zaključila je Jakić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top