Inovativnošću do održive budućnosti | Ekonomist

Inovativnošću do održive budućnosti

Ako želimo da riješimo socijalne, ekonomske i ekološke probleme, moramo se okrenuti našem neiscrpnom ljudskom potencijalu – inovacijama. U uslovima u kojima je transformacija nužnost, a inovacije njen jedini ključ, moramo ih učiniti dijelom naše biznis kulture.

Potrebno je da stvorimo okruženje koje podstiče eksperimente i atmosferu saradnje, kao podršku smjelim i vizionarskim, novim idejama. Sami možemo malo toga. Moramo osnažiti saradnju između biznisa, akademske zajednice i ostatka društva. I moramo pripremiti mlade ljude da preuzmu vođstvo.

Na Nacionalni dan pronalazača, pokrenuto je istraživanje, koje je između ostalog, pokazalo da školovanje umanjuje inventivnost kod mladih. Učenici na većim stepenima obrazovanja smatraju sebe manje inventivnim, nego njihove mleđe kolege. Iako više nego polovina 12-godišnjaka smatra sebe inventivnim, samo nesto malo više od trećine 16-godišnjaka to kaže za sebe.

Ovo su jako loše vijesti. Mi jednostavno moramo, kroz školski program, mlade ljude ohrabrivati na inventivnost i inovacije, ukoliko želimo da kreiramo održivu budućnost. Moramo obezbijediti mlade ljude čiji glas će se čuti, one koji će biti sposobni da nas vode putem bolje budućnosti.

Agent inovacija

Informacije i informaciona tehnologija (ICT) mogu pomoći inovacije u kreiranju održive budućnosti na dva ključna načina – prvo, u oblasti redukcije štetnih gasova. Izvještaj Svjetske elektronske inicijative održivosti, nazvan Smart 2020, dokazuje da ICT ima značajnu ulogu u povećanju održivosti. On govori o tome da video konferencije i smart-building menadžment, mogu doprinijeti smanjenju projektovane emisije štetnih gasova za 16,5%, do 2020. godine. To nas vodi do cifre od 1,9 biliona, koliko bi iznosila ukupna ušteda energije i goriva, uz smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida za 9,1 giga tona. To je više nego 7 puta ukupna emisija štetnih gasova, koju ICT sektor proizvede.

Drugo, ICT omogućava bolju saradnju ljudima. Kao primjer, uzećemo R&D platformu saradnje, koja farmaceutskom sektoru, kroz bolju komunikaciju, doprinosi razvoju novih lijekova.

Pravo okruženje

Želio bih da vam predstavim neke praktične primjere, koji pokazuju kako naša kompanija pokušava da razvije inovativnu atmosferu, kao podršku ukupnoj održivosti. Cilj nam je da doprinesemo ukupnom dobru zajednice, kroz neto-korist. Naši ljudi razvijaju proizvode, koji će omogućiti smanjenje emisije štetnih gasova našim korisnicima, tri puta veće od naše ukupne emisije do 2020. godine.

Za jednog od naših klijenata, Britansku kompaniju Northum brian Water, razvili smo sistem automatizacije, koji će troškove goriva za prevoz terenskih inženjera smanjiti za 20%. Takođe, tzv. pametnom gradnjom, pomogli smo još jednom klijentu, BancaCivica, da smanji emisiju ugljen-dioksida za 25%, instalacijom automatskog Sistema štednje energije u njihovoj centrali i filijalama.

Takođe, trudimo se da poboljšamo održivost sopstvenih proizvodnih procesa. Mi smo “odgovorni” za 66% proizvodnje ugljen-dioksida naših dobavljača. Bliskom saradnjom sa njima, nastojimo da smanjimo ovaj procenat, kreiranjem energetski efikasnijih proizvoda za naše korisnike. To je rezultiralo novim dizajnom našeg Home Hub bežičnog rutera, koji zahtijeva manje materijala za proizvodnju i troši manje električne energije u sopstvenom radu.

Inovativnost u izgradnji održive budućnosti nije stvar samo jedne zemlje, organizacije ili kompanije – svi moramo biti uključeni u to. I moramo ohrabriti i obrazovati mlade ljude da krenu tim putem. Za našu kompaniju, to je izuzetno važno i to je razlog zašto smo pokrenuli projekat partnerstva u toj oblasti, projekat koji promoviše i povezuje ljude, kompanije, gradove, koji žele da daju svoj doprinos u kreiranju vrhunskih ideja na putu do bolje, održive budućnosti. U njegovom finansiranju učestvuje više od 30 međunarodnih korporacija, uključujući Procter&Gamble, Coca Cola, Pepsico, nevladine organizacije, poput Foruma za budućnost, i mnoge druge. Riječ je o potpuno novom modelu korporativnog učešća u rješavanju socijalnih i ekoloških problema.

4 načina na koje lideri inovacijama mogu doprinijeti održivosti

  • Dajte svojim ljudima šansu i uslove da kreativno razmišljaju i razvijaju se. Potrebno im je vrijeme da čitaju, razvijaju ideje i razmjenjuju ih sa drugima;
  • Omogućite mehanizme u svojoj kompaniji, koji će promovisati dobre ideje i predan rad na njima;
  • Pomozite mladim ljudima i ohrabrite ih u borbi sa stvarnim i zamišljenim barijerama;
  • Budite spremni da sami preuzmete rizik, jer je u velikim sistemima obično produktivnije tražiti oprost nego dozvolu.

 

Autor: Emer Timmons, predsjednik BT Global Services, UK
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top