Inovativan način plaćanja hrane u Kini | Ekonomist

Inovativan način plaćanja hrane u Kini

Američki lanac restorana brze hrane “Kentaki frajd čiken” (KFC) pokrenuo je u Kini futuristički sistem plaćanja sa prepoznavanjem lica. To je tehnologija koja se sve više koristi u toj azijskoj zemlji.

Lanac specijalizovan za pohovanu piletinu je posjetiocima restorana u gradu Hangžu omogućio da narudžbinu naprave putem tač skrin ekrana pri čemu ne moraju da vade novčanike.

Ugostiteljska grupa Jam (Yum), vlasnik KFC-a i Pica hata (Pizza Hut), sarađivala je sa mobilnim sistemom plaćanja Alipej (Alipay), vlasništva giganta u elektronskoj trgovini Alibabe, u osmišljavanju nove tehnologije.

Komandni terminal upoređuje izgled klijenta sa slikom na Alipej računu i tako odobrava plaćanje. Kineski ogranak Jama je to nazvao “prvim u svetu”. Kina već nekoliko mjeseci u nekim sektorima koristi tehnologiju prepoznavanje lica.

Zanimljivo je reći da je Uprava parkova u Kini u martu stala na put kradljivcima toalet papira u javnim toaletima uvođenjem uređaja koji prepoznaje lica i dodeljuje predviđenu količinu papira svakom korisniku.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top