INOVACIJA: Banke traže posao dužnicima | Ekonomist

INOVACIJA: Banke traže posao dužnicima

Poljske banke od 22. jula uvode u okviru obavezne ponude da dužniku reprogramiraju dug prije nego što krenu da mu prodaju krov nad glavom, spremaju se da pomažu tako što bi prvo dužnicima našle posao kako bi mogli da plaćaju ili da im pomognu da se zbrinu djeca.

Banke u Poljskoj uvode u stambene kredite novu uslugu da ako dužnik bez svoje krivice ne bude u stanju da redovno otplaćuje hipoteku, prije svega kada izgubi posao, banka prvo pokuša da mu nađe posao, prije nego što pristupi licitaciji stana ili kuće.

„Želimo da promijenimo postupak reprogramiranja kredita tako da prije nego što banka pristupi prodaji nekretnine i povjeri naplatu duga izvršiteljima, da prvo pokuša da pronađe dužniku posao ili da mu pomogne da se zbrinu djeca kako bi on mogao da se posveti poslu“, kazao je Gžegož Tokarski iz jedne od poljskih agencija za posredovanje zapošljavanja.

To da banke prvo probaju da dužniku pronađu posao a ne da mu odmah kada zakasni nekoliko rata prodaju krov nad glavom omogućavaju izmjene poljskih zakona po kojima su banke od 22. jula dužne da prije nego to što krenu u aktivnu naplatu svojih potraživanja prvo ponude dužniku reprogramiranje kredita.


Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top