Infrastrukturni projekti stvaraju dobre investicione uslove | Ekonomist

Infrastrukturni projekti stvaraju dobre investicione uslove

Realizacijom projekata izgradnje podmorskog energetskog kabla i auto-puta Bar-Boljare stvaraju se dobri uslovi da se u Crnoj Gori planiraju ozbiljne investicije, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka Sekulić govorila je danas na panelu „Crnogorska ekonomija i investicioni potencijali“ u okviru Konferencije počasnih konzula koju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova.

„Na pitanje koji je razlog što Crna Gora do sada nije imala veliki obim investicija, odgovor leži u tome da nismo imali odgovarajuću infrastrukturu. Sada to imamo. Trenutno realizujemo dva najvažnija infrastrukturna projekta u Crnoj Gori koja ja nazivam ‘auto-putem’, i jedan i drugi“, kazala je ministarka Sekulić.

Prvi je, kako dodala, podmorski energetski kabal, što znači da će šta god da se proizvede u Crnoj Gori imati svoje tržište. To je rezultat implementacije ovog „autoputa“ za električnu energiju.

„Sa druge strane, imamo izgradnju auto-puta u pravom smislu te riječi, što znači da sva roba koju proizvedete u Crnoj Gori će moći da se transportuje u roku od 24 sata prema Zapadanoj Evropi. To je ranije bio naš nedostatak. Sada je momenat kada bi trebalo planirati adekvatne, ozbiljne investicije“, kazala je ministarka Sekulić i dodala da Vlada pokušava da maksimalno obezijedi stimulativne mjere i dokaže da smo ozbiljna zemlja koja ima budućnost.

Ona je kazala da je Crna Gora mala zemlja sa 660.000 stanovnika i da se svi investitori plaše tog broja, smatrajući da nemamo dovoljno veliko tržište za ozbiljne investicije.

„To nije tačno, jer ukoliko ulažete u Crnu Goru, možete računati na veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini i možete računati na veliko tržište, s obzirom na to da je Crna Gora članica STO, imamo trgovinske sporazume sa zemljama CEFTA-e, EFTA-e, Rusijom, Ukrajinom i EU. To znači da možete imati i određene investicione olakšice, a ostvarite i pristup većem tržištu, odnosno da možete razmišljati globalno, a ne lokalno“, kazala je ministarka Sekulić.

Na današnjem panelu investicione potencijale Crne Gore predstavio je generalni direktor za razvoj Miloš Čelanović, koji je kazao da su u Crnoj Gori prisutne investicije iz 90 zemalja.

Među nizom aktivnosti u cilju jačanja crnogorske privrede, kako je dodao, programi eliminisanja barijera za razvoj novih investicionih projekata i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja postali su imperativ.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top