Inflacija u Venecueli skoro 2,3 miliona odsto | Ekonomist

Inflacija u Venecueli skoro 2,3 miliona odsto

Inflacija je u Venecueli u februaru, na mjesečnom nivou, iznosila je 53,7 odsto, pa se tako njena stopa u prošloj godini popela na skoro 2,3 miliona odsto, navodi se u parlamentarnom izvještaju.

U izvještaju, koji je objavljen u četvrtak, a nakon kvara elektromreže, već se najavljuju najgore statistike za mart, prenosi SEEbiz.

Rast cijena zabilježio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 odsto u januaru, ali poslanik Hose Guera, iz finansijskog odbora Narodne skupštine, ocjenjuje da će mart donijeti “novo ubrzanje” zbog kvara koji je krajem prošle sedmice pogodio zemlju i paralizovao ekonomiju.

Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u opticaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što doprinosi padu vrijednosti mjesne valute.

Najkrupnija novčanica je 500 bolivara. Litar mlijeka košta skoro deset hiljada, a jedno pile od deset do 12 hiljada.

Vlada Nicolasa Madura, u avgustu je počela program reformi, zbog zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 odsto. Od tada je vrijednost valute pala još 98 odsto, pa je Međunarodni monetarni fond predvidio inflaciju od deset miliona odsto na godišnjem nivou.

Centralna banka od februara 2016. godine ne objavljuje ekonomske pokazatelje, pa je taj zadatak preuzeo parlament u kojem većinu ima opozicija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top