Industrijski proizvodi u maju jeftiniji 0,1% | Ekonomist

Industrijski proizvodi u maju jeftiniji 0,1%

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u maju su u prosjeku bile niže 0,1 odsto u odnosu na april, saopšteno je iz Monstata.

“Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine bile više 0,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

Statističari su rekli da je stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u periodu od januara do maja u odnosu na uporedni period iznosila jedan odsto.

“Indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima”, objasnili su iz Monstata.

Prodajna cijena proizvođača industrijskih proizvoda je, kako se dodaje, cijena po kojoj proizvođač prodaje svoje proizvode redovnim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama. U cijenu ne ulazi porez na dodatu vrijednost (PDV).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top