Indijci se umiješali u poslove italijanske autoindustrije | Ekonomist

Indijci se umiješali u poslove italijanske autoindustrije

 Indijski konglomerat Mahindra Group odlučio je da zaključi sporazum o preuzimanju talijanske dizajnerske kompanije Pininfarine.

Riječ je o poznatoj dizajnerskoj kompaniji sa sjedištem u Torinu, utemeljenoj 1930. godine, koja je dizajnirala nekoliko poznatih automobila, uključujući model Alfa Romeo Spider iz 1960-ih i Ferrarija Testarossu iz 1980-ih.

Ova kompanija se našla u teškoćama u proteklih deset godina. Po pisanju dnevnika Il Sole 24 Ore, Mahindra je u pregovorima o kupovini 76-postotnog udjela u Pininfarini, kojeg drži holding kompanija Pincar, nekad u vlasništvu familije Pininfarina, a sada je pod upravljanjem konzorcuma talijanskih banaka koji drži dugove kompanije.

Preliminarni sporazum o preuzimanju mogao bi se postići “kroz nekoliko dana”, a konačni sporazum bi “mogao da bude potpisan do kraja mjeseca”, nakon razgovora predstavnika Mahindre s bankama, planiranog za iduću sedmicu, piše talijanski list.

Iz Pincara su potvrdili da su pregovori u toku, poručivši kako će “tržišta promptno biti obaviještena o mogućem sporazumu”. U sklopu toga sporazuma, indijski konglomerat sa sjedištem u Bombaju će dokapitalizovati Pininfarinu, dok će kreditori te italijanske kompanije prihvatiti reprogram ili djelomični otpis dugova.

U prvoj polovini 2015. godine Pininfarina je imala gubitak od 4,8 milijona eura (5,37 milijona dolara), a njen ukupni finansijski dug dosegao je 52,7 milijuna eura. Špekulacije u vezi toga preuzimanja, koje već mjesecima kruže, podstakle su u utorak na Milanskoj berzi skok cijena dionica Pininfarine u srijedu za više od 20 posto.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top