Indija postaje ekonomska sila

Indija postaje ekonomska sila

Indija bi tokom ove godine trebala, prema procjenama finansijskih stručnjaka, postati vodeća ekonomska sila među zemljama u razvoju.

Razlozi takvih predviđanja leže u nizu uspješnih ekonomskih programa, te u velikoj brzini kojom se sprovode zamišljene reforme premijera Modia poput neuplitanja vlade u poslove državnih banaka i većeg otvaranja tržišta stranim investitorima, poglavito udjelom u kompanijama koje se bave životnim osiguranjem.

Prošle godine Sensex, vodeća indijska berza, doživjela je rast od 30 posto, pa je trenutno druga najsnažnija u Aziji.

Takođe,  još jedan dokaz rastućoj snazi Indije je tvrdnja tamošnjeg ministarstva finansija da i New Delhi očekuje ekonomski rast od 5.5 posto ove fiskalne godine, koja završava u martu 2015.

– Rast Indije izgleda nezaustavljiv –  smatraju iz Centra za ekonomska i poslovna istraživanja, i predviđaju da će do 2018. godine postati najveća ekonomija Commonwealtha.

– Problemi koji su mučili Indiju u protekle dvije godine, stvar su prošlosti. Finansijski deficit i visoka inflacija uzrokovana padom cijena robe sada su pod kontrolom – tvrdi Howie Lee iz investitorske kompanije Phillip Future.

Ipak, reforme premijera Modia nalaze na kritike pojedinih lokalnih biznismena i političara. Takođe, iz Morgan Stanleya smatraju da ukoliko Indija želi ostvariti željeni rast od 6 posto mora ponajviše raditi na fleksibilnosti tržišta rada, stvoriti povoljnije uslove za kupovanje zemljišta, i uvesti efikasan sistem oporezivanja.

 

Izvor: CNBC
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top