Indija: Poljoprivrednicima se osiguravaju usjevi | Ekonomist

Indija: Poljoprivrednicima se osiguravaju usjevi

Indijski premijer Narendra Modi planira da obezbijedi milione poljoprivrednika putem osiguranja prihoda, vezanih za cijenu usjeva.

Ipak, ne može učiniti mnogo da smanji nemaštinu malih poljoprivrednika, jer je državna birokratija njih isključila.

Modijeva partija Baratija džanata nastoji da konsoliduje svoju moć na lokalnim izborima u naredne dvije godine u velikim poljoprivrednim državama, ali ljutnja stanovništva raste poslije kiša i oluja, koje pustoše imanja i dovode do samoubistava stotina uništenih poljoprivrednika.

Modi je već pokušao da primijeni sistem osiguranja prihoda u svojoj rodnoj državi Gudžarat, ali sa ograničenim uspjehom, jer se 2013. godine, manje od 10 odsto poljoprivrendika odlučilo za osiguranje, pošto je metod obračuna naknade zaobišao male poljoprivrednike, prenosi Rojters.

Na detaljima novog plana osiguranja se jos uvijek radi, ali u saveznom ministarstvu poljoprivrede navode da je cilj da osiguraju garantovani prihod poljoprivrednicima, koji će pokriti ne samo gubitke zbog nevremena, nego i bilo koji drugi razlog koji bi mogao uticati na cijene.

Nepostojanje savremenih metoda za procjenu štete na usjevima i pada prinosa će nastaviti da favorizuje velike poljoprivrednike nad 260 miliona malih gazdinstava u Indiji, koji posjeduju manje od dva hektara zemljišta.

Prema novom planu, poljoprivrednicima će biti plaćeno, ako njihovi prihodi padnu ispod zagarantovanog minimuma, koji će biti izračunat, na osnovu prosječnih prinosa u posljednjih nekoliko godina.

To znači da se manjak neće zasnivati na prinosima pojedinačnih gazdinstava, nego na širem području, gdje će na visinu prinosa uticati količina sa imanja bogatih seljaka, koji su mogli sebi da priušte bolje agroekonomske mjere. Tako će poljoprivrednici sa malo usjeva dobiti istu naknadu po hektaru, kao i oni sa daleko većim prinosima.

“Preduzimamo prve korake u satelitskom mapiranju farmi, ali dok ta tehnologija ne pokrije cijelu zemlju, procjjena gubitka usjeva će ostati dugotrajan i mučan proces,”, kazao je ekonomsita Avinaš Kišore sa američkog Međunarodnog isntituta za politiku hrane.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top