Indija konačno ukida ograničenja na podizanje gotovine | Ekonomist

Indija konačno ukida ograničenja na podizanje gotovine

Ograničenja na podizanje gotovine u Indiji biće u potpunosti ukinuta 13. marta, saopštila je indijska centralna banka.

Banka je odlučila da ostavi kamatne stope na čekanju po drugi put nakon povlačenja iz opticaja banknota velike vrijednosti. Banka rezervi Indije je ograničila podizanje gotovine poslije iznenađujuće odluke premijera Narendre Modija, iz novembra prošle godine, o povlačenju iz opticaja svih novčanica od 500 rupija (7,40 dolara), kao i od 1.000 rupija, što je činilo 86% novca u opticaju u državi u kojoj dominira upotreba keša, prenosi AFP.

To je, kako navodi francuska agencija, za posljedicu imalo stvaranje dugih redova ispred banaka i bankomata, koji bi “presušili” u roku od nekoliko sati, zbog čega su mnogi stanovnici, posebno u ruralnim područjima, ostali bez hrane i svakodnevnih potrepština.

Centralna banka je ranije ovog mjeseca djelimično ukinula ograničenja na podizanje gotovine sa određenih računa, ali ne i za klijente koji posjeduju štedne račune.

U današnjem saopštenju, banka je navela da će limit na podizanje gotovine biti gotovo udvostručen sa 24.000 rupija na 50.000 od 20. februara, prije “potpunog ukidanja ograničenja 13. marta, i da više neće biti nikakvih ograničenja za podizanje keša”.  Banka je takođe saopštila da je ostavila referentnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od 6,25%, drugi put od takozvane novembarske “demonetizacije”. Centralna banka je pod pritiskom da smanji kamate kako bi stimulisala ekonomiju zbog bojazni da je zabrana gotovine usporila rast.

Ključna repo stopa – po kojoj centralna banka odobrava pozajmice komercijalnim bankama – ostaće ista, navedeno je u saopštenju, prenosi AFP i podsjeća da je ta stopa u oktobru snižena na 6,25 procenata.

 

Izvor: AFP/Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top