Indeksi, uprkos rizicima, na kraju sedmice ipak u plusu | Ekonomist

Indeksi, uprkos rizicima, na kraju sedmice ipak u plusu

Brojne prijetnje koje se šire tržištem, od kojih je očekivano da stvaraju ograničenje rastu cijena akcija ipak su u drugom planu, budući da je ovosedmična trgovina okončana sa mnogo više pozitivnih poteza ulagača, zahvaljujući ćemu su se indeksi vodećih svjetskih berzi našli na rekordnim nivoima.

Akcije finansijskih korporacija i banaka i ovoga puta ključni su faktor koji doprinosi uvećanju vrijednosti indeksa, a razlog zainteresovanosti ulagača da upravo ka njima usmjeravaju novac nalazi se u očekivanom povećanju kamatnih stopa koje bi trebalo da uslijedi u bliskoj budućnosti.

U ovakvim okolnostima indeksi su uspjeli da se oporave nedugo nakon velikih gubitaka koji su uslijedili zbog velikih oklijevanja da zbog straha od posljedica brexita kapital nastavi tok ka brojnim subjektima koji su počeli da dobijaju status rizičnih investicija.

Indeksi američkih berzi na kraju ove sedmice dostigli su rekordno visoke vrijednosti. Samo industrijski indeks Dow Jones rastao je sedam uzastopnih radnih dana, a pred zatvaranje trgovine uvećan je 0,02 odsto, na 20.624,05 poena, dok je od ponedjeljka ukupno rastao 1,8 odsto.

Rast je zabilježio i indeks tehnološkog sektora S&P 500, koji je u petak uvećan 0,17 odsto, na 2.351,16 poena, povećavši ukupan ovosedmični rast na 1,5 odsto.

Od početka do kraja sedmice na izmaku rastao je i to 1,8 odsto kompozitni indeks Nasdaq, dostigavši istorijski maksimum 5.838,58 poena.

Vrijednost akcija većine kompanija koje ulaze u sastav ovih indeksa najviša je od maja 2015. godine.

Jedan od uzroka optimizma među ulagačima su planovi američkog predsjednika Donalda Trampa vezani za poresku politiku, ali i povećanje fiskalne potrošnje. Uprkos višemjesečnom odlaganju neizbježno je i povećanje referentne kamatne stope, potez koji američke Federalne rezerve odlažu da povuku, što već u najavi uliva dodatno povjerenje u rast cijena akcija banaka i drugih finansijskih kompanija.

Takođe, Trampova politika o preseljenju industrijske proizvodnje iz azijskih zemalja u SAD posebno podstiče povjerenje ulagača u rast akcija u industrijskom sektoru.

Ukupan presjek političko-ekonomskih faktora koji bi uticali na tržište djeluje nepovoljno, ne većina svjetskih berzi, predvođena američkim, bilježi rast, uprkos neizvjesnosti po pitanju perspektive rasta globalne ekonomije.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top