Impresivni rezultati čipseta A10 na testu | Ekonomist

Impresivni rezultati čipseta A10 na testu

Od lansiranja prvog iPhone uređaja do danas nikad neposredno nakon objavljivanja nije bilo ovoliko neizvjesnosti, ali se mnoštvo inovacija o novitetima pojavilo upravo u posljednjih nekoliko dana.

Predstavljanje novog iPhonea zakazano je za srijedu, a u susret konferenciji na kojoj će to uslijediti blogosferom kruže brojne glasine, navodne fotografije, rezultati testova i druge informacije koje tek treba zvanično da saznamo. Za sada se ipak očekuje da će biti prikazani iPhone 7 i iPhone 7 Plus, iako to ime još niko sa sigurnošću ne može da potvrdi, no ono u šta se gotovo ni ne sumnja je da će dolazeći ure- đaji svakako imati novi Apple A10 čipset, čiji je prethodnik A9 i dalje neprikosnoven kada je riječ o jednojezgarnim performansama.

Testovi

Vijest koja se juče proširila po tehnološkim forumima je da se veći model upravo pojavio u Geekbench bazi podataka, a iako se od njega ne očekuju radikalne promjene, analitičari KGI kompanije ukazuju na značajna poboljšanja unutar kućišta. Dvojezgarni čipset A10 ponovo se pojavio u Geekbenchu, nakon što je prvog puta uočen u julu, dostigav- ši rezultat od ogromnih 3.379 poena na single-core testu i nešto skromnijih 5.495 poena u multi-core testu.

Drugim riječima, dostignuti single-core rezultat je otprilike za 1.000 poena bolji od trenutne Qualcommovog Snapdragon 820 procesora, koji je prvi izbor svih najboljih Android pametnih telefona, kao što su Samsung Galaxy S7, LG G5, HTC 10 i drugi. Rezultat koji je ostvaren u julu iznosio je oko 3.000 poena. Rezultat multi-core testa je 5.495 poena, što takođe predstavlja veliki skok u odnosu na prethodnika koji je dobijao rezultat od 4.404 poena.

Ovdje je važno naglasiti i da je Exynos 8890 postizao rezultat od 6.100 poena u multi-core testu, dok je Snapdragon 820 u Note 7 telefonu dostigao 5.511 poena u Geekbenchu. Iako za ovoliko kratko vrijeme prije otvaranja niko ne bi mogao da ima naročit interes od objavljivanja ovakvih rezultata. ni u ovom slučaju ne bi trebalo isključiti mogućnost da je test lažiran.

Međutim, ukoliko su objavljeni podaci tačni, sve ovo je odličan pokazatelj koliko optimizacija softvera može da utiče na rezultat. U sedmici u kojoj se očekuje predstavljanje upravo se oglasio i Ming-Či Kuo, jedan od najpouzdanijih analitičara dešavanja u kompaniji Apple. objavivši novi do kument klijentima kompanije KGI Securities, u kojem navodi do sada poznate i nepoznate detalje vezane za iPhone 7.

Ekran

Ekran će ostati istih dimenzija, ali će posuditi tehnologiju koja je korišćena na 9,7-inčnom iPad Pro modelu kako bi prikazao još širi spektar boja, zahvaljujući čemu će sadržaj prikazan na njemu izgledati još življe.

Kamera

U dijelu u kojem su objavljeni podaci o kameri nije bilo mnogo riječi o modelu dijagonale 4,7 inča, međutim, za 5,5-inčni model iPhone 7 Plus navodi se da će obje stražnje kamere imati po 12 megapiksela, od kojih će jedna da bude telefoto kamera, a druga širokougaona. Za osvjetljenje će na ovom modelu umjesto dvije biti zastupljene četiri LED diode. Čipset A10 imaće jezgra takta 2,4 gigaherca, umjesto 1,85 gigaherca, koliko je bio takt čipseta A9, što je više nego značajna nadogradnja.

Takođe, TSMC će proizvoditi A10 pomoću FinFET 10-nanometarskog procesa, umjesto 16-nanometarskog procesa koji je korišćen za kreiranje A9 čipa, što je uvijek dobro, budući da smanjuje površinu, a samim tim i grijanje procesora, čime stimulativno djeluje na performanse. Kada je riječ o memoriji, iPhone 7 Plus će dobiti tri gigabajta RAM-a, dok će 4,7-inčni model ostati na standardu od dva gigabajta, kao što je slu- čaj sa aktuelnim modelima.

Dostupne opcije memorije za skladištenje podataka biće 32GB, 128GB i 256GB. Boja Space Gray biće zamijenjena dvjema nijansama i to Dark Black i nešto sjajnijom Piano Blue. I ovdje se takođe nalazi potvrda da na novim modelima neće biti 3,5-milimetarskog priključka za slušalice. Ovo znači da će “sedmice” biti potpuno vodootporne, što je u izvještaju i potvrđeno.

Slušalice

Sve ovo se podudara sa procurjelom fotografijom koja je ovih dana kružila internetom, a na kojoj se mogla vidjeti kutija u koju će se navodno pakovati iPhone 7 Plus. Fotografije takvih kutija viđali smo i ranije u prethodnim mjesecima, no ova je specifična iz razloga što se na njoj nalazio tekst kako su AirPods, što se navodno odnosi na nove Appleove bežič- ne slušalice, uključene u pakovanju. AirPods trebalo bi da budu alternativa EarPods slušalicama.

Sve ovo bi ipak trebalo uzeti s rezervom, iz razloga što je ovakve grafičke prikaze vrlo jednostavno moguće objaviti zahvaljujući programa za obradu fotografija, pa čak i 3D printanjem. Centralni događaj je svakako sjutra, pa nedoumice oko izgleda i specifikacija novog uređaja neće trajati predugo.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top