Imlek, Bambi i Knjaz prodati za 575 miliona eura | Ekonomist

Imlek, Bambi i Knjaz prodati za 575 miliona eura

Denjub fuds grupa, u čijem vlasništvu su Imlek, Mljekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš, prodata je Investicionom fondu Mid Europa partners za 575 miliona eura.

Cijena po kojoj je prodata Denjub fuds grupa saopštena je, kako je istaknuto, radi “objektivnog informisanja i transparentnosti poslovanja, kao i sprječavanja spekulacija i netačnih informacija”.

“U transakciji, pored Mid Europa partnersa učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vodeće evropske banke: Unikredit, Rajfajzen, ING, BNP i Siti, i domaći partner Andrej Jovanović”, precizirano je u saopštenju Mid Europa partnersa i Denjub fudsa.

Direktorka korporativnih i regulatornih poslova Denjug fuds grupe Svetlana Glumac rekla je da se zaključivanje transakcije očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora. 

Fokusirani na centralnu Evropu i Tursku

Mid Europa partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sjedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od svog osnivanja 1999. godine, Mid Europa partners je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde eura. Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).

Ona je ranije danas Agenciji Beta rekla da je bilo više zainteresovanih kupaca, ali da je ponuda o preuzimanju investicionog fonda Mid Europa partners bila najbolja.

“Denjub fuds grupa je posljednjih nekoliko godina pokušavala da nađe najboljeg partnera da investira u četiri kompanije u Srbiji, kao i tri kompanije u Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj, za šta su najviše interesovanja pokazali veliki investicioni fondovi, a najbolju ponudu je dala Mid Europa”, rekla je Glumac.

Prema njenim riječima, “Srbija je u Mid Europi dobila odličnog investitora, koji ukazuje da zemlja ide u pravom smjeru”.

Glumac je kazala da će odluka o eventualno ponovnom ulaganju novca od transakcije na tržište Srbije, zavisiti od vlasnika Denjub fuds grupe i dodala da je još rano govoriti o strateškim planovima.

Dio transakcije u kojoj je bišvi vlasnik kablovskog operatera SBB dogovorio preuzimanje vlasnika Denjub fuds grupe – Danube Foods Group i Clates Holding, su i mljekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Sa više od 400 miliona eura ukupnog prometa u 2014. godini, Denjub fuds grupa grupa predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mlijeka i mlječnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top