Imati poslovni plan znači uštedjeti | Ekonomist

Imati poslovni plan znači uštedjeti

Neki preduzetnici uspiju bez ikakvog poslovnog plana. Uz malo sreće i sa tek solidnim poznavanjem poslovnog svijeta nekoličina njih je bez ranije definisanog nacrta rada uspjelo da napravi uspješne projekte.

No, ipak treba biti svjestan činjenice da je riječ o izuzetcima. Najviše ljudi bez plana vrlo brzo propada. Znači li to da oni koji imaju plan redovno uspijevaju? Apsolutno ne, ali planiranje često može da učini razliku između uspješnog i propalog projekta. Imati plan tek je jedna od stavki koju morate ispuniti ukoliko želite nešto da postignete.

Mnogi poslovni planovi nisu mnogo više od pukih fantazija. Razlog tome je što mnogi preduzetnici plan vide prvenstveno kao alat, sastavljen od strategija i hiperbola, a čiji bi zadatak trebalo biti da uvjere investitore da predloženi projekt ima smisla. To je pogrešan način posmatranja. Najvažnija bi trebalo da bude vaša vjera u projekt. Ukoliko vi vjerujete u vaš projekt, i smatrate da vrijeme i novac koji uložite imaju smisla, onda će i  energija koju odašiljete kao i utisak koji ostavljate biti pozitvniji.

Pri izradi plana treba pripaziti i na praktične dijelove priče. Ovo su neki od njih.

1. Budite objektivni i racionalni koliko je moguće.

2. Predstavite ostalim uključenim u proces smisao i viziju rada kompanije, opišite šta su dužnosti svakog od njih, i napravite procjenu sadašnjih i budućih konkurenata na tržištu.

3. Stvorite dobre temelje kako bi budući investitori imali najbolji mogući uvid u način kako kompanija funkcioniše.

U tekstu je već navedeno kako plan nema previše smisla ukoliko vi sami ne vjerujete u njega. Ali poslovni plan treba da bude složen, da bude privlačan potencijalnim partnerima i ulagačima, iskusnim radnicima koji će vam trebati za uspješno vođenje posla, kao i drugim kompanijama s kojima ćete morati da sarađujete.

Uspješne kompanije nikada nisu statične. One uče iz grešaka, adaptiraju se i reaguju na promjene oko njih. Dobro izrađen poslovni plan omogućava da uočite prilike i izazove bez nepotrebnog rizika. To je najbolji način da napravite recenziju projekta prije nego što na njega potrošite novac.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top