Imaš zanat ili diplomu, imaš poslodavca – možeš u Njemačku

Dok se privrednici raduju, politička debata u Bundestagu o ovoj temi je usijana. Svake godine ga dobije više od 100.000 stranaca. Uprkos tome, Njemačka proteklih decenija sebe nije smatrala useljeničkom državom.

Od početka iduće godine bi to trebalo da se promijeni. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi da olakša novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Ako taj zakon stupi na snagu, u Njemačku će moći da se dosele svi koji imaju ugovor o radu i stručnu kvalifikaciju za taj posao. Više se neće prvo provjeravati da li na tržištu rada eventualno postoji neki Njemac ili državljanin EU koji bi imali pravo prvenstva zapošljavanja. Dakle, svako ko ima neku kvalifikaciju i poslodavca – može da dođe, prenosi DW.

Može se doći i bez ikakvog ugovora, na šest mjeseci kako bi se na licu mjesta tražio posao.

Tokom tog vremena došljak mora sam da se izdržava. Takvo pravo su do sada imali samo fakultetski obrazovani, a sada će moći i ostali sa bilo kojim stepenom stručne spreme.

Njemačkoj ekonomiji nedostaje oko 1,2 miliona radnika, posebno u njezi starijih i bolesnih te u građevinarstvu.

Novim propisima bi trebalo da bude riješen i problem potražilaca azila koji za sada smiju samo privremeno da ostanu, recimo jer je u njihovoj zemlji još građanski rat. Oni bi trebalo da dobiju šansu za legalizovanje svog statusa.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top