Ikeini prodajni trikovi | Ekonomist

Ikeini prodajni trikovi

Kao većina prodavnica i Ikea svoje radnje dizajnira tako da kupcima “pomuti” razum i uzme više novca nego što ste planirali da potrošite.

Iako smo svi toga manje-više svjesni, postoje i oni koji se ozbiljno bave ovom problematikom, i to kada je reč konkretno o Ikenim prodavnicama.

Američki novinar Džoš Sanbrun i profesor Alan Pen koji se bavi istraživanjima vezanim za tu švedsku kompaniju napravili su zajedničko istraživanje i zaključili da je Ikea ipak pomalo drugačija od drugih prodavnica.

Ikeini dizajneri, tvrdi ovaj dvojac, namjerno organizuju i uređuju prostor tako da zbunjuju kupce, a to što ste praktično primorani da lutate po prodavnici dovodi do kupovine koja i nije bila planirana.

Veliku ulogu u tome ima i izložbeni prostor u kojem kupac može da vidi proizvode, ali ne i da ih uzme, što pojačava osećaj iščekivanja, koji opet pojačava želju za kupovinom i uglavnom dovodi do istog rezultata.

A tačka na “i” je jednosmerna trasa kroz prodajni prostor.

To je odličan način da se kupac “natjera” da uzme proizvod za koji možda i nije siguran da ga želi, ili da mu treba, jer kupac tako izbjegava da se ponovo vraća na početak.

Zbog toga, savjetuju stručnjaci, dobro je imati spisak koga se treba slijepo pridržavati. Isto tako, treba izbjegavati kupovinu kada ste umorni ili neraspoloženi, a trebalo bi da ponesete samo onoliko novca koliko ste planirali da potrošite.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top