Ikein katalog u Izraelu bez fotografija žena | Ekonomist

Ikein katalog u Izraelu bez fotografija žena

Švedska fabrika namještaja Ikea koja ima tri prodavnice u Izraelu izdala je poseban katolog bez fotografija žena. Kompanija je željela da časopis prilagodi vrijednostima vjerske zajednice u toj zemlji, posebno ultraortodoksnim Jevrejima.

U katalogu je namještaj posebno pogodan za ultraortodoksne porodice s mnogo djece. Zato nudi puno kolijevki, kreveta na sprat, ali i police za vjerske knjige, navode izraelski mediji.

U Izraelu živi oko 11 odsto ultraortodoksnih Jevreja i Ikea je u svom sjedištu u toj zemlji saopštila da je izdala takav katolog da “udovolji primljenim zahtjevima da pokrene alternativni, specijalan katalog koji omogućava vjerskim i heredi (ultraortodoksnim) zajednicama da uživaju, birajući proizvode i rješenja koje Ikea nudi u skladu sa njihovim načinom života”.

Kako se navodi, vjerska verzija je štampana i besplatna, a cijene nameštaja su iste kao i u regularnom katalogu. Praksa isključivanja fotografija žena u publikacijama ultraortodoksne zajednice nije ograničena samo na Izrael.

Jakov Niman, list ultraortodoksnih koji se izdaje u Monsiju u državi Njujork na engleskom jeziku, privukao je pažnju prošle godine za vrijeme predsjedničke kampanje u SAD kada je objavio samo fotografiju ruke Hilari Klinton, predsjedničke kandidatkinje Demokratske partije u to vrijeme. Njeno lice je bilo potpuno zaklonjeno podijumom.

U novinama ultraortodoksnih Jevreja zabranjuju se posebno lica žena, a zabrana se odnosi na sve žene, uključujući i svjetske liderke. Slika Hilari Klinton nije objavljena zbog njenog pola, a ne njene politike. Izraelski ultraortodoksni list Hamevasar izbacio je s fotografije sve žene snimljene na paradi solidarnosti u Parizu 2015. godine poslije terorisitičkih napada u francuskoj prestonici.

U specijalnom katalogu Ikee su i posebne poruke u kojima se pozivaju kupci da sačuvaju zajedništvo porodice, a na fotografijama su samo muškarci i dječaci, žena nigdje nema. To je izazvalo konfuziju i nevjericu.  “Ovo je nevjerovatno. Ne znam da li postoji domaćinstvo u zajednici ultraortodoksnih s jednim roditeljem”, napisao je jedan kometator, a drugi je upitao: “Gdje je otišla majka?”

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top