IKEA u prodajne centre ulaže tri milijarde eura

IKEA u prodajne centre ulaže tri milijarde eura

Švedska kompanija je osnovala novu filijalu Ikea Centers, koja će se baviti izgradnjom novih prodajnih centara.

Najveći svjetski proizvođač namještaja, švedska IKEA, uložiće tri milijarde eura u izgradnju 20 trgovačkih centara širom svijeta.

Kompanija je osnovala novu filijalu Ikea Centers, koja će se baviti izgradnjom novih prodajnih centara, prenosi Tanjug belgijske medije.

Ikea Centers, koja zapošljava oko 2.000 ljudi, već posjeduje 45 trgovinskih centara u Europi, Rusiji i Kini ukupne površine od tri miliona kvadratnih metara.

U zemljama regije svoju je prvu robnu kuću IKEA otvorila u Hrvatskoj, u glavnom gradu Zagrebu krajem avgusta prošle godine, gdje je od kupovine zemljišta do otvaranja objekta prošlo šest godina.

Prvi centar u Zagrebu, u Beograd 2016.

Otvaranjem IKEA-e, u koju je ukupno investirano 98,1 milion eura, u centru kod Zagreba zaposleno je 350 radnika, a poručeno je kako to nije konačan broj.

Takođe, IKEA bi prvu robnu kuću u Srbiji trebala otvoriti krajem 2016. godine, na bazi memoranduma koji su početkom oktobra potpisali Vlada Srbije, Grad Beograd i IKEA.

U robnoj kući će biti zaposleno 300 osoba, a vrijednost investicije je 300 miliona eura, kazala je ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović nakon potpisivanja dokumenta.

Kako je navela, IKEA planira gradnju pet robnih kuća u Srbiji.

Gradnja robne kuće u Beogradu trebala bi početi u jesen ove godine, a Mihajlović je poručila da će Vlada učiniti sve da to bude završeno u predviđenim rokovima i da se dozvole za gradnju izdaju najbrže moguće.

Izvor: Agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top