Ikea postavlja standarde | Ekonomist

Ikea postavlja standarde

Švedski proizvođač namještaja, Ikea otvorila je svoju prvu energetski održivu prodavnicu namještaja u Karstu kod Diseldorfa.

Nova Ikeina prodavnica je jedinstvena u njenom lancu širom svijeta, a koštala je dvostruko više nego što je bilo planirano. Ono što je izdvaja u odnosu na ostale prodavnice je mogućnost trgovine pod dnevnom svjetlošću, sa energetski efikasnijim tehnologijama, prirodnim materijalima i eksterijerom koji mogu da koriste kako radnici tako i posetioci.

U novoj prodavnici nalaze se terasa i krov, gdje posjetioci i zaposleni mogu da izađu. Osoblje može da koristi fitnes i sobu za masažu, dok je u restoranu je dostupan vegetarijanski hot-dog, a 50 odsto električne energije dobija se od solarnih panela na krovu.

Ova prodavnica predstavlja promjenu cjelokupnog koncepta originalne prodavnice koja izgleda kao “plava kutija”, bez mnogo prirodnog osvetljenja. Sveukupna atmosfera u novoj prodavnici je prijatnija i komfornija, a tu je i prostor za sastanke, što mjesto sada čini i društveno i ekološki održivim.


 

Izvor: B92 ; Izvor fotografije: Ikea

Komentariši

Top