Ikea planira poslove za sirijske izbjeglice | Ekonomist

Ikea planira poslove za sirijske izbjeglice

Ikea 2019. godine planira da počne sa prodajom novog asortimana tepiha i tekstila koje bi pravile sirijske izbjeglice.

“Situacija u Siriji je najveća tragedija našeg doba, a Jordan je preuzeo veliku odgovornost prihvatajući izbjeglice. Odlučili smo da vidimo kako Ikea može doprinijeti”, rekao je generalni direktor Ikee Jesper Brodin.

Kompanija trenutno vodi razgovore sa lokalnim organizacijama čiji si fokus problemi s kojima se suočavaju žene.

Prema podacima UN-a, Jordan je prihvatio više od 655.000 sirijskih izbjeglica. Iako mnogi Sirijci u Jordanu rade bez dozvole, posljednji podaci govore da je oko 37.000 izbjeglica dobilo radne dozvole. Međutim, stopa zaposlenosti žena je jako niska jer su one uglavnom zadužene za brigu o djeci.

Iz Ikee su poručili da će u dogovoru sa lokalnim organizacijama osigurati fleksibilno radno vrijeme kako bi se žene pored posla mogle brinuti i o porodici. Proizvodi koje naprave prodavaće se na lokalnom nivou i na drugim bliskoistočnim tržištima koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini s Jordanom. Serija proizvoda će biti ograničena.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top