Ikea - kako dobro zaraditi na 10cm | Ekonomist

Ikea – kako dobro zaraditi na 10cm

London — Ikea je promenom od bukvalno deset centimetara uspjela da na britanskom tržištu u roku od četiri mjeseca značajno poboljša prodaju i profit.

Švedski gigant je donio odluku da počne sa izradom posebnih kreveta i dušeka za Britance, u dimenzijama uobičajenim za Ostrvo.

Kada su u radnje stigli artikli sa dužinom od 190cm (u odnosu na “kontinentalnih” 200cm), ukupna prodaja u radnjama se u periodu od 1. septembra do 31. decembra uvećala za 11 odsto, a za čak 33 odsto u slučaju online porudžbina.

Kako je saopštila kompanija, “prodaja namještaja za spavaću sobu je drastično skočila”, a to se moglo posebno vidjeti poslije Božića, kada su zabilježeni rekordi.

Odluka o izradi namještaja nešto manjih dimenzija donijeta je prošlog aprila. Nakon toga, u posljednja četiri mjeseca 2014. godine prodaja dušeka se uvećala za 41 odsto, a najprodavaniji proizvod bila je sofa na razvlačenje, koja je istovremeno bila i na popustu sa 450 na 395 funti.

Ikea je tokom praznične groznice “srezala” cijene za ukupno 27 miliona funti, a ta odluka im se i te kako isplatila. Važno je istaći i da Ikea svoju finansijsku godinu računa od septembra.

“Oduševljeni smo što smo još jednu finansijsku godinu započeli snažno. Rast je zabilježen u već postojećim i razrađenim prodavnicama, a ne samo zahvaljujući proširenju naših kapaciteta”, rekao je Gilijan Drejkford, menadžer kompanije Ikea za Veliku Britaniju i Irsku.

Ikea nije objavila koliko je tačno zaradila u posljednja četiri mjeseca 2014. godine, ali se zna da je ukupna zarada u prethodnoj finansijskog godini u Britaniji bila 1,41 milijardi funti.

Izvor: B92

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top