IKEA izbjegava poreze | Ekonomist

IKEA izbjegava poreze

Švedska je država koja se veoma ponosi svojom fabrikom namještaja Ikeom. To ide toliko daleko da ambasada te države čestita zemljama u kojima se ovaj brend pojavi. Tako je otvaranje Ikea prodavnice u Kairu bilo reklamirano na sajtu Ambasade Švedske. Malo je multinacionalnih kompanija uspjelo da se identifikuje sa nacionalnim identitetom, kao što je to uradila Ikea. I što je najbitnije, to su uradili drage volje. Njihove prodavnice ofarbane su u žutoj i plavoj boji, kao što su boje na švedskoj zastavi.

I to je zaista jedna lijepa priča. Nažalost, zasnovana na laži.

Švedska vlada koristi novac od poreza kako bi dala besplatnu reklamu kompanijama koje su napustile tu državu, upravo da bi izbjegle plaćanje poreza. Ikea Švedskoj ne plaća nikakav porez, a proizvodi milijarde zahvaljujući imidžu koji država uživa. Kompanija je toliko daleko pošla da izbjegava davanje bilo kakvog novca u državni budžet.

Ono što je zanimljivo jeste to da je Ikea pod holandskom milostinjom. Naime, dugi niz godina, veliki broj Ikeinih prodavnica su pod kontrolom holandske kompanije Ingka Holding, koja je u vlasništvu Stichting Ingka Foundation, koja je osnovana 1982. godine od strane osnivača Ikee Ingvar Kampard. Kompanija je osnovana u cilju unapređenja akhitekture i enterijera. Stichting Ingka Foundation se često navodi kao najbogatija dobrotvorna fondacija u svijetu, sa imovinom preko 35 milijardi dolara. Kao rezultat toga, Ikea plaća minimalnu poresku stopu od 3,5 odsto.

Ikeino izbjegavanje plaćanja poreza u opasnom je sukobu sa njenom švedskom nacionalnošču. Švedska socijaldemokratija zasniva se na kolektivnoj odgovornosti- građani te države spremni su za malu žrtvu kako bi društvo imalo koristi. To žrvtvovanje ogleda se u vidu plaćanja poreza: većina stanovnika Švedske spremna je da plati malo visočije poreze na dobit, alkohol, duvan i benzin kako bi, recimo, zdravstveno osiguranje bilo svima dostupno. Nevjerovatnih 83 odsto Šveđana tvrdi da imaju povjerenja u poreski sistem njihove države, uprkos tome što Vlada Švedske dozvoljava Ikei neplaćanje poreza.

Ipak, branioci Ikee, uključujući i Vladu, tvrde da ova kompanija radi ogroman posao na promociji Švedske. Ovaj argument svakako ne opravdava napore švedskih čelnika da oslobode plaćanja poreza holandsko-luksemburšku kompaniju. Ovdje je riječ o klasičnom licemjerstvu – sa jedne strane švedska vlada nameće svojim građanima obavezu da plaćaju porez kako bi se tim novcem finansirala izgradnja škola, puteva, bolnica. Sa druge strane, trude se da stvore poslovno-prijateljsko okruženje za kompanije koje doprinose malo ili nimalo državnom budžetu.

Da pojasnimo, različita pravila važe za građane i za korporacije.

Uprkos očiglednoj ironiji, Vlada Švedske koristi Ikeu u da bi brendirala državu kao naciju velikih inovacija i još većeg biznisa. Strategija očigledno odgovara kompaniji, jer je prošle godine imala profit od preko četiri milijarde dolara. Međutim, ostaje nejasno kako ovaj sporazum između Vlade i megakorporacije radi za Švedsku i švedske poreske obveznike.

Izvor: aljazeera.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top