IEA: Cijena nafte u blagom porastu do 2020.

IEA: Cijena nafte u blagom porastu do 2020.

Cijena nafte trebalo bi da poraste postepeno sa sadašnji ispod 50 na 73 dolara po barelu do 2020. godine jer je za sada slaba tražnja zbog loše privredne dinamike u svijetu, ocijenila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Tržište bi relativno brzo trebalo da se oporavi, ali će oporavak biti relativno ograničen, sa cijenama koje će se stabilizovati na višim nivoima od sadašnjih (ispod 50 dolara po barelu), ali biće daleko ispod cijena u posljednje tri godine”, navodi se u izvještaju agencije o prognozi na srednji rok.

Očekuje se da će cijena nafte ove godine dostići 55 dolara, a 73 dolara 2020. godine, navela je agencija uz ocjenu da je to “novo poglavlje” na tržištu nafte koje se “promijenilo” jer je ponuda veća, a tražnja manja.

Cijena sirove nafte skočila je posljednjih dana poslije pada za 60 odsto od juna pod kombinovanim efektom slabe tražnje i ogromne ponude, posebno zbog proizvodnje nafte iz škriljaca.

Tržište se sada oblikuje po očekivanom srednjeročnom padu proizvodnje nafte, kao rezultat smanjenih investicija naftnih kompanija koje se nose s niskim cijenama koje su ugrozile njihove profitabilne projekte.

Tokom narednih godina, očekuje se lagano povećanje potražnje u odnosu na ponudu, zbog čega će cijena rasti, ali će potrošnja biti slabija zbog slabe ekonomske dinamike u svijetu.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top