Icahn pritiska Cook-a: Dionica Apple-a je podcijenjena, povećaj otkup! | Ekonomist

Icahn pritiska Cook-a: Dionica Apple-a je podcijenjena, povećaj otkup!

Milijarder i poznati investitor Carl Icahn utvrdio je da je dionica Applea “i dalje dramatično podcijenjena” te da bi se njome trebalo trgovati po cijeni od 240 dolara, što je gotovo dvostruko više od trenutne cijene.

Icahn je u otvorenom pismu izvršnom direktoru Applea Timu Cooku uputio poziv da kompanija poveća otkup vlastitih dionica čime bi dioničarima povećala povrat na uloženu imovinu. Jedan od vodećih 10 investitora u Apple već godinama traži od te najvrjednije kompanije na svijetu da otkupljuje više vlastitih dionica i poveća dividendu. U februaru je obavijestio da posjeduje oko 53 miliona Aplle-ovih dionica, koje trenutno vrijede oko 6,8 milijardi dolara.

– Apple je spreman za ulazak, i po našem mišljenju za dominaciju, u dvije nove kategorije – televiziju iduće godine i automobile do 2020. godine, što je ciljano tržište ukupno vrijedno 2.200 milijardi dolara. To investitori očito nisu uopšte uzeli u obzir prilikom vrjednovanja, napisao je Icahn.

Cijena dionica Apple-a u ponedjeljak je ojačala 1,8 posto, na 130,72 dolara, dok je od oktobra lani, kada je Ichan prvi puta utvrdio da je ta dionica potcijenjena, poskupila za više od 25 posto. Nakon pritisaka Icahna i drugih aktivista, Apple je u aprilu povećao svoj program otkupa dionica s 90 na 140 milijardi dolara i podigao kvartalnu dividendu za 11 posto na 52 centi po dionici.

Apple još nije službeno objavio da razvija električni automobil. Takođe se očekuje da će kompanija ući na tržište televizora.

Izvor: Lider/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top